Jan Wierzba

dirigent

Jan Wierzba

Hij is geboren in Polen, maar groeide op in Portugal. Daar speelde de moeder van Jan Wierzba in het symfonieorkest van Porto, waardoor hij al op jonge leeftijd met de wereld van het orkest in aanraking kwam. Hij begon zijn studie orkestdirectie in Portugal en behaalde zijn masterdiploma met onderscheiding aan de Royal Northern College of Music in Manchester.

In al die jaren heeft Jan Wierzba een schat aan ervaring opgedaan. Hij was assistent-dirigent bij onder meer het Gulbenkian orkest in Lissabon, het BBC Philharmonic Orchestra en het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, waar hij samenwerkte met dirigenten als Andrew Davis en Neeme Järvi. Vorig seizoen werd hij uit een selectie van meer dan 300 gegadigden gekozen om als assistent onder Marc Albrecht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn talenten verder uit te bouwen. Maar Jan Wierzba werkt niet alleen als assistent. Hij dirigeert regelmatig concerten met het Orquestra Metropolitana de Lisboa en het Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Hij is oprichter en muzikaal leider van het Ensemble MPMP.

Jan Wierzba heeft zo zijn eigen ritueel vlak voor het begin van een concert. Het liefst loopt hij een kwartier voor aanvang te praten met de orkestleden, ‘maar wel met een beker stevige espresso.’

Deel

Concerten

do 2, vr 10 mei 2019
Nederlands Kamerorkest
Bizet, Jeths, Piazzolla, Shchedrin
Willem Jeths – Accordeon concerto Bizet/Shchedrin – delen...
Muziekgebouw aan 't IJ, Philharmonie Haarlem
za 9, zo 10, ma 11 feb 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Mozart, Saint-Saëns, Smetana, Tsjaikovski
Tsjaikovski – Ouverture ‘Romeo & Julia’ Saint-Saëns –...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Philharmonie Haarlem
za 22, zo 23 dec 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
Feestconcert, met o.a. Arban – Carnaval in Venetië Tsjaikovski...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Philharmonie Haarlem
wo 19 dec 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
De musici repeteren een deel van het Feestconcert.
NedPhO-Koepel