Judith van Wanroij

solist

Judith van Wanroij

Ooit droomde Judith van Wanroij van een carrière als achtergrondzangeres. Ze studeerde rechten en werkte op een notariskantoor. Tot ze op haar 22e bedacht dat ze daar weg wilde: Ze bezocht het conservatorium en de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam waar ze met onderscheiding afstudeerde. In 2003 behaalde ze de eerste prijs bij het oratoriumconcours Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie. In 2010 won ze de Grachtenfestivalprijs.

Vooral als operazangeres heeft Judith van Wanroij grote bekendheid gekregen. Ze zong zeer uiteenlopende rollen, van Mozart tot Puccini maar ook operette van Offenbach en Künneke. Haar grote liefde ligt bij de vroege opera, met name de Franse. Met befaamde ensembles als Les Arts Florissants en Les Talens Lyriques trad ze op in vele producties. Diverse malen zong ze met De Nationale Opera, onder andere in opera’s van Monteverdi en Mozart. Een schitterende uitvoering van Rameau’s Castor et Pollux in de regie van Pierre Audi is op dvd verschenen.

De komst van haar zoon heeft Judith van Wanroij nog meer doordrongen van de passie voor het zingen: ‘Na de bevalling was ik enige tijd fysiek volstrekt niet in staat om te zingen. Toen realiseerde ik me echt hoe graag ik wil zingen en ontdekte ik: ik móet echt zingen.’

Deel