Lorenzo Viotti

dirigent

Lorenzo Viotti

Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 27 jaar heeft de Zwitserse Lorenzo Viotti zich reeds geprofileerd als een uiterst talentvol dirigent. Hoewel hij aanvankelijk piano, zang en slagwerk studeerde, trad hij toch in de voetsporen van zijn overleden vader Marcello Viotti en legde zich toe op het dirigeren. Op zijn 25e had hij al enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. Talloze orkesten hebben sindsdien onder zijn leiding gestaan, waaronder het Royal Philharmonic Orchestra, het Leipziger Gewandhausorchester en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2016 debuteerde hij succesvol bij het Koninklijk Concertgebouworkest toen hij inviel voor de zieke Franz Welser-Möst.

Ook als operadirigent heeft Lorenzo Viotti inmiddels naam gemaakt. Zo leidde hij producties in het Teatro La Fenice in Venetië en de Semperoper in Dresden. Nog dit jaar werd hij uitgeroepen tot de beste nieuwkomer tijdens de International Opera Awards.

Regelmatig is Lorenzo Viotti te gast bij orkesten waarbij zijn vader enige tijd chef-dirigent is geweest, zoals in december 2016 bij de Bremer Philharmoniker. Volgens de meeste orkestleden was hij behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Beeld: ©Gulbenkian Música/Márcia Lessa

Deel

Concerten

vr 23, za 24, zo 25 feb 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
Prokofjev, Stravinsky, Wagner
Glinka – Ouverture uit Roeslan en Ljoedmila (niet op vr 23...
Het Concertgebouw, Amsterdam, TivoliVredenburg, Utrecht