Martin Helmchen

piano

Martin Helmchen

De Duitse pianist Martin Helmchen is bepaald geen onbekende voor het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Al in 2007 speelden ze hun eerste productie samen en tussen 2009 en 2011 was hij twee seizoenen artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest, waarmee hij tevens een opname van twee pianoconcerten van Mozart maakte. Ook daarna was hij met grote regelmaat bij het orkest te gast.

De carrière van Helmchen kwam goed op gang toen hij in 2001 de Clara Haskil International Piano Competition in Zwitserland won. Sindsdien speelde hij samen met orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het New York Philharmonic Orchestra. Begin 2015 oogstte hij veel bewondering toen hij op korte termijn bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Herbert Blomstedt inviel voor Maria João Pires. Naast zijn talloze recitals werkt hij regelmatig samen met befaamde musici als Christian Tetzlaff, Julia Fischer en natuurlijk zijn echtgenote de celliste Marie-Elizabeth Hecke. Zijn solo-opname, eveneens met werk van Schubert, won de ECHO Klassik 2009.

Martin Helmchen is docent aan de Kronberg Academy in Duitsland. Daar stelt hij zijn studenten voor de meest essentiële vragen: ‘Waar om doe ik iets op een bepaalde manier? Waarom kies ik juist hier voor deze speelwijze? Waarom maak ik eigenlijk muziek?’ 

Deel

Concerten

vr 7, za 8 juni 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Bruckner, Mozart
Mozart – Pianoconcert nr. 22, KV 482  Bruckner –...
Het Concertgebouw, Amsterdam
za 7, ma 9 jan 2017
Nederlands Philharmonisch Orkest
Beethoven, Brahms
BRAHMS - Serenade nr. 2 BEETHOVEN - Pianoconcert nr. 5 ‘Emperor...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Philharmonie Haarlem
za 26, zo 27, di 29 jan 2013
Nederlands Kamerorkest
Mozart, Beethoven, Britten
Britten, Mozart en BeethovenBritten – Prelude en Fuga Mozart –...