Ronald Brautigam

piano

Ronald Brautigam

Zijn ouders wilden dat hij eerst zijn gymnasiumdiploma zou halen voordat hij muziek mocht gaan studeren. Een goede beslissing, vindt pianist Ronald Brautigam: ‘Het zorgde voor een goede algemene ontwikkeling en voorkwam dat ik snel opgebrand raakte, zoals zo vaak bij wonderkinderen gebeurt.’

Hij studeerde bij onder meer bij Jan Wijn en Rudolf Serkin. Al snel trad hij op met befaamde orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig en met regelmaat het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Hij ontving in 1984 de Nederlandse Muziekprijs.

Een substantieel deel van zijn carrière is gewijd aan de historische fortepiano. In de loop der jaren gaf hij hierop talloze concerten als solist en met gespecialiseerde ensembles. Hij maakte meer dan 40 cd’s met onder meer het volledige piano-oeuvre van Mozart, Haydn en Beethoven. Met deze opnames won hij onder meer twee Nederlandse Edisons, een Franse Diapason d’Or en een MIDEM Classical Award. Het betekent niet dat Ronald Brautigam muziek uit later tijd verwaarloost. Hij is een gekend vertolker van muziek van onder meer Sjostakovitsj, Hindemith en Martin. En ook het Franse impressionisme ligt hem na aan het hart. Zijn allereerste opname uit 1980 was geheel gewijd aan Ravel met daarop de Tombeau de Couperin.

Deel

Concerten

vr 10, za 11, zo 12, wo 15, vr 17 mrt 2017
Nederlands Kamerorkest
Lully, Milhaud, Ravel, Saint-Saëns
LULLY - Marche pour la cérémonie des Turcs, uit 'Le bourgeois...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Philharmonie Haarlem, TAQA Theater De Vest, Alkmaar, TivoliVredenburg, Utrecht
zo 12 jan 2014
Nederlands Kamerorkest
Mozart, Haydn, Elgar
Vaughan Williams - The Lark AscendingHaydn - AfscheidssymfonieElgar...
vr 3 mei 2013
Nederlands Philharmonisch Orkest
Schumann
Schumann          ...