Virpi Räisänen

mezzosopraan

Virpi Räisänen

In eerste instantie was de Finse Virpi Räisänen violiste. Hiermee bouwde ze een mooie carrière op en speelde ze een aantal jaren in het Nederlands Kamerorkest. Maar daarnaast had zang haar grote liefde en dat bleef trekken. Uiteindelijk koos ze voor een bestaan als zangeres en volgde daarvoor een opleiding aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. ‘Vroeger, als violiste, voelde ik mij vaak een gevangene van mijn lichaam. Als zangeres wil ik de begrenzingen van mijn uitdrukkingsmiddelen doorbreken en mijn fantasie, maar ook mijn fysieke en theatrale expressiedrang, de vrije loop laten.’

Sinds haar debuut bij de Salzburger Festspiele in 2009 is Virpi Räisänen wereldwijd een veelgevraagde mezzosopraan. Ze zong bij verscheidene grote operagezelschappen als de Staatsoper Berlin en De Nationale Opera. Ook bij een groot aantal orkesten was ze te gast, waaronder de meeste Finse orkesten, de Staatskapelle Berlin, het Orchestre Philharmonique du Radio France en het Nederlands Kamerorkest. In 2016 maakte ze haar debuut in La Scala Milan. Virpi Räisänen heeft zich ontwikkeld tot een specialist in hedendaagse muziek. Zo heeft ze een groot aantal composities in première gebracht, waaronder werken die speciaal voor haar geschreven zijn. Als artistiek leider van Oulunsalo Soi Kamermuziek Festival nodigde ze in 2017 Het Nederlands Kamerorkest uit in Finland.

De viool is ze nog niet vergeten. Met Viulaja (viool-mezzo), heeft ze een bijzonder project geïnitieerd rond haar vermogen om tegelijkertijd te zingen en viool te spelen.

Deel

Concerten

za 1, ma 3 dec 2018
Nederlands Kamerorkest
Beethoven, Britten
Britten – Simple Symphony      ...
Het Concertgebouw, Amsterdam
do 29 nov 2018
Nederlands Kamerorkest
​De musici repeteren een deel van het volgende programma: Britten...
NedPhO-Koepel
vr 8, za 9, di 12, vr 15 nov 2013
Nederlands Kamerorkest
Haydn, Brahms, Dvorák
Dvořák - CypressenHaydn - Arianna a NaxosPurcell - Dido en Aeneas ‘...