Amsterdam Young Philharmonic

Nederlands Philharmonisch Orkest coacht jeugdorkest

Het bestond nog niet in Amsterdam: een jeugdorkest op topniveau dat het grote symfonische repertoire speelt. Daar komt vanaf deze zomer verandering in. Het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat altijd in Het Concertgebouw grote symfonische werken speelt, krijgt namelijk een zusje: het Amsterdam Young Philharmonic. Het orkest - in het kort AYPhil (spreek uit: I feel) - is een orkest voor middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Jacob Slagter, voormalig hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, is dirigent van AYPhil.

Het nieuwe Amsterdamse jeugdorkest huisvest zich op dezelfde plek als het Nederlands Philharmonisch Orkest: de NedPhO-Koepel in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. De musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest zullen de aanstormende talenten van AYPhil coachen om het hoogste niveau te kunnen bereiken.

Corine Haitjema, één van de oprichters van AYPhil: ‘Als je al een aantal jaar privéles hebt, is het spelen in een orkest met mensen van je eigen leeftijd de kroon op het vele studeren. Muziek maken wordt opeens sociaal én het is een kans om symfonisch repertoire van ‘binnenuit’ te leren kennen.  Dit gunnen we ook aan Amsterdamse scholieren: om gewoon met je instrument op je rug naar een repetitie te fietsen waar nog 70 anderen dat net zo leuk vinden als jij. Die ervaring vergeet je nooit meer.’

AYPhil New
Het eerste project van het Amsterdam Young Philharmanic is ‘AYPhil New’, waarbij heel toepasselijk Symfonie nr. 9 'Uit de nieuwe wereld' van Dvořák wordt gespeeld. De concerten zijn op zondag 6 en donderdag 10 november 2016.

Audities
AYPhil zoekt 70 enthousiaste en fanatieke orkestleden om mee te doen. De audities zijn op vrijdag 29 en zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2016 in de NedPhO-Koepel in Amsterdam. Kijk voor meer info op www.ayphil.nl.

 

Deel