Anne en Zef in Nationaal Holocaust Museum i.o.

Muziektheatervoorstelling met dagboek Anne Frank als uitgangspunt in reprise

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en het Nationaal Holocaust Museum in oprichting gaan een bijzondere samenwerking aan. Op zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017 is de voorstelling Anne en Zef, met muziek van het orkest, maar liefst vier keer te zien. Het museum, geopend in 2016, is een passende locatie voor de reprise van deze aangrijpende voorstelling. Tijdens de Holocaust hebben verschillende verzetsgroepen, met behulp van de medewerkers van de kweekschool, honderden joodse kinderen uit de naastgelegen crèche in veiligheid weten te brengen.

Meeslepende muziektheatervoorstelling
Anne Frank kwam om in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zef, een Albanese jongen uit onze tijd, is het slachtoffer van bloedwraak. Ze ontmoeten elkaar in de hemel en komen erachter dat ze ondanks cultuurverschillen veel met elkaar gemeen hebben. Anne is schrijfster, Zef speelt graag toneel. Beiden hebben soms problemen met hun ouders. Ze vertellen over hun leven en komen daardoor steeds dichter bij elkaar.

Anne wordt gezongen door de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990), bariton Benjamin de Wilde (1994) kruipt in de huid van Zef. De muziek, gecomponeerd door Monique Krüs, wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest o.l.v. Huba Hölloköi. Naast de voorstellingen voor het reguliere publiek ook een aantal schoolvoorstellingen gepland. Anne en Zef was in 2015 voor het eerst te zien en kreeg lovende kritieken. In maart 2017 gaat de voorstelling zelfs de grens over en wordt Anne en Zef in Rome gespeeld met muziek van het Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Nationaal Holocaust Museum i.o.
Het Nationaal Holocaust Museum (NHM) is een museum in oprichting en vormt samen met de Hollandsche Schouwburg, het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Het NHM zal in fasen tot stand komen. In de eerste fase van drie jaar zullen de bezoekers door een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen en evenementen kennis nemen van de geschiedenis van de Holocaust, in kunstzinnige vorm, met authentieke objecten en gebaseerd op persoonlijke verhalen. Tegelijkertijd richt het museum zich op de werving van fondsen die nodig zijn om het hele plan uit te voeren en een definitief Nationaal Holocaust Museum waar de geschiedenis van de Nederlandse Jodenvervolging en zijn lange nasleep in een brede, internationale context wordt verteld. De fondsenwerving kreeg onlangs een grote steun in de rug door een donatie van het kabinet van 5,6 miljoen. Ook ontving het museum begin dit jaar een prestigeprijs voor de programmering tijdens Museumnacht.

 

De pers over Anne en Zef:

‘Ontroerende en levendige operamuziek (…) Vooral Annes thema op altviool raakt een gevoelige snaar’
*** De Volkskrant

‘Diepontroerende voorstelling’
**** NRC Handelsblad

‘De ontroering slaat meermalen toe. (…) De jonge sopraan Lilian Farahani is een ontwapenende Anne, nu eens serieus, dan weer springerig brutaal.’
**** Theaterkrant

 

ANNE ZEF
(Familievoorstelling: geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar én volwassenen)

Za 4 en zo 5 maart, 13.30 u (Nederlands boventiteling)
Za 4 en zo 5 maart, 15.30 u (English surtitles)

Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, Amsterdam

Ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest
Huba Hollókői, dirigent
Lilian Farahani, sopraan
Benjamin de Wilde, bariton
Monique Krüs, muziek
Corina van Eijk, regie
Ad de Bont, libretto

Tickets €17,50 / €7,50

BESTEL KAARTEN

Deel