Barbara Kozelj zingt over haar eigen leven

Lex Bohlmeijer schreef de liedteksten, Max Knigge componeerde de muziek
 

Barbara KozeljZangeres Barbara Kozelj groeide op in Slovenië, maar vertrok op haar 22e naar Nederland. Ze liet alles achter zich: haar ouders, haar jeugd, haar cultuur. Inmiddels woont ze al 12 jaar in Nederland. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, kreeg een dochter en bouwde een indrukwekkende carrière op als zangeres. Toch kon Kozelj haar thuisland Slovenië nooit helemaal loslaten. ‘Je moet je aanpassen aan een ander land, maar dat neemt stiekem ook iets primitiefs weg, iets wat je eigenlijk bent.’

Presentator en tekstschrijver Lex Bohlmeijer schreef een aantal poëtische teksten over het bijzondere leven van Barbara Kozelj. Componist Max Knigge zette de teksten op muziek. Barbara Kozelj voert dit werk, dat de titel ‘Dobro Do’ Episodes uit het leven van zangeres meekreeg, samen uit met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić op za 3 en di 6 oktober 2015 in Het Concertgebouw.

Actueel thema
‘Dobro Do’ is een uniek werk. Vanwege de bijzondere band tussen tekst, muziek en uitvoering, maar ook omdat het een actueel thema aanraakt: de immigrant die zijn thuisland achterlaat in de hoop een beter bestaan op te bouwen in een nieuw land. Kozelj: ‘Hoe bewuster ik er van word dat ik mij hier heb gesetteld en mijzelf hier de vrijheid heb gegeven om te worden wie ik ben, hoe sterker het besef zich opdringt dat mijn roots in Slovenië liggen. Door de afstand ga ik het land steeds meer waarderen. Het is zoals ze zeggen: ‘thuisblijven is niet hetzelfde als thuiskomen’.’

Barbara Kozelj
Barbara Kozelj (1978) wordt internationaal geprezen vanwege haar uitzonderlijke vakmanschap, warme timbre en nobele uitstraling. Sinds haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in het voorjaar van 2012 is haar carrière in een stroomversnelling terecht gekomen. Dankzij haar veelzijdigheid – ze zingt barok, opera en liederen – stond ze op een aantal van 's werelds meest befaamde podia, zoals het Konzerthaus Wien en de Carnegie Hall in New York. Afgelopen seizoen maakte ze veel indruk met haar vertolking van Vivaldi’s Stabat Mater met het Nederlands Kamerorkest.

Lex Bohmeijer & Max Knigge
Lex Bohlmeijer (1959), tegenwoordig onder andere presentator van het Radio 4-programnma Passaggio, studeerde algemene literatuurwetenschap, reisde de wereld af als danser en maakte in de jaren negentig furore met A4, een live-programma op Radio 4 waarin hij persoonlijke interviews deed met musici, uiteenlopende muziek draaide en de zender een hoognodige frisse impuls gaf. Sinds 1995 houdt hij zich ook bezig met het schrijven en bewerken van toneelstukken.

Max Knigge (1984) schreef ´Dobro Do´ in opdracht van het Nederlands Kamerorkest en liet zich inspireren door Prokofjev. Knigge studeerde in mei 2007 af in compositie aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide in 2010 zijn master-opleiding. In 2013 schreef hij, in opdracht van het Nederland Philharmonisch Orkest, de gevierde kinderopera Help Heksen HeXen! voor zangers en strijkorkest.

Za 3 en di 6 oktober 2015, 20.15 u
Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool / leiding
Barbara Kozelj, mezzosopraan

MAHLER
Adagietto uit Symfonie nr. 5

KNIGGE
'Dobro Do’ Episodes uit het leven van een zangeres, wereldpremière

SCHUBERT
Rondo voor viool en strijkers

JANÁČEK
Strijkkwartet nr. 2 ‘Intieme Brieven’, arr. voor strijkorkest

Deel