Chovansjtsjina in première bij DNO

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt opera van Moessorgski

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Ingo Metzmacher speelt samen met De Nationale Opera Chovansjtsjina van Moessorgski in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De opera gaat zaterdag 27 februari in première en is daarna te zien op 1, 4, 10, 13, 16 en 20 maart. De regie is in handen van Christof Loy, die in 2014 bij De Nationale Opera samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht grote indruk maakte met Arabella van Richard Strauss.

Sjostakovitsj
Chovansjtsjina was onvoltooid toen Moessorgski in 1881 overleed en zowel Rimski-Korsakov (1886) als Stravinsky en Ravel (1913) maakten bewerkingen van de opera. Maar uiteindelijk is het de orkestratie die Sjostakovitsj in 1959 maakte de versie die het vaakst wordt uitgevoerd. Deze versie zal ook bij De Nationale Opera te horen zijn.

Chovansjtsjina
Chovansjtsjina betekent vrij vertaald ‘de affaire Chovanski’ en gaat over de door vorst Chovanski geleide opstand van de streletsen (musketiers) tegen Peter de Grote. Moessorgski laat zien hoe persoonlijke en politieke ambities in elkaar kunnen overlopen en hoe het gewone volk lijdt onder de machtsspelletjes van hun heersers.

Ingo Metzmacher
De muzikale leiding van Chovansjtsjina is in handen van Ingo Metzmacher. De Duitse dirigent is geen onbekende van De Nationale Opera: van 2005 tot en met 2007 was de Duitser chef-dirigent. Van 2007 tot 2010 was hij chef-dirigent en artistiek leider van het Deutsches Symphonie Orchester Berlin. Daarna reisde hij als gastdirigent de wereld over en leidde onder meer de Wiener, Berliner en Münchner Philharmoniker, het Orchestre de Paris en het BBC Symphony Orchestra.

Vaste orkestpartner
Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er twee opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

za 27 feb 2016 première
1, 4, 10, 13* 16 en 20* mrt 2016
18.30 u / *13.30 u

Nederlands Philharmonisch Orkest
Ingo Metzmacher, dirigent
Christof Loy, regie

MOESSORGSKI
Chovansjtsjina

Deel