Crowdfunding Mahler 8 overstijgt 10.000 euro

Nederlands Philharmonisch Orkest zoekt donateurs voor omvangrijke symfonie

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht wil in november 2018 Symfonie nr. 8 van Gustav Mahler uitvoeren in Het Concertgebouw in Amsterdam. Aangezien de productiekosten zeer hoog zijn – voor de uitvoering van de symfonie zijn 400 musici nodig – besloot het orkest een crowdfunding op te zetten om deze droom te realiseren. De teller van de crowdfunding voor het Mahler 8-project bereikte vandaag, een maand na de start, het bedrag van € 11.630. Daarmee wordt de behoefte van het publiek onderstreept om deze prachtige symfonie live te bewonderen. Doneren kan op www.orkest.nl/mahler8.

Mahler 8
Gustav Mahler schreef Symfonie nr. 8 als ultieme liefdesverklaring aan zijn vrouw, in een vergeefse poging haar hart opnieuw te veroveren. Daarvoor haalde hij alles uit de kast. Het symfonische werk vraagt een bezetting van 123 orkestmusici, twee professionele koren, acht vocale solisten, een jongenskoor, groot slagwerk en orgel. Vanwege deze omvang zijn uitvoeringen van de symfonie wereldwijd zeer zeldzaam. Kaarten voor de concerten zijn vaak al een jaar van te voren uitverkocht. ‘Mahler 8 is de kroon van alle symfonieën. Het is echt een droom om het een keer uit te voeren’, aldus chef-dirigent Marc Albrecht.

Donateurs
Om het project te laten slagen is er in totaal € 100.000 extra nodig. Dat bedrag wordt opgehaald via crowdfunding in het bedrijfsleven, bij fondsen en uiteraard bij het publiek. Met een donatie van € 100 krijgen donateurs het recht om als eerste kaarten te bestellen. ‘Het zou zonde zijn als we dit niet voor elkaar zouden krijgen, het is echt een historische gebeurtenis’, aldus Vivianne Hepkema, ambassadeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest en initiatiefnemer van het Mahler 8-project.

Deel