Dvořák in Paradiso

Nederlands Kamerorkest terug in poptempel met Tsjechische componist

Antonín Dvořák is een echte trainspotter. Geen drugsgebruiker zoals in de film Trainspotting uit 1996, maar eentje die met een notitieblok in de aanslag te vinden was in het treinstation van Praag om alle type locomotieven te registreren. Toen hij in 1892 naar New York verhuisde, moest hij deze maniakale hobby achter zich laten. Gelukkig lagen er in de New Yorkse haven genoeg stoomschepen om vast te leggen; een nieuwe hobby was geboren.

De fascinatie voor repetitie is terug te vinden in zijn muziek, maar Dvořák was ook een gevoelig mens, die in zijn Amerikaanse jaren zijn heimwee verdreef in het plaatsje Spillville in de staat Iowa, waar veel Tsjechische kolonisten woonden. Die gevoelige kant hoor je ook in Serenade voor strijkers uit 1875. Dvořák was net getrouwd, zijn eerste zoon was net geboren en hij had geen onzekerheden meer, omdat hij inmiddels een gewaardeerd componist was.

Uitverkochte concerten
Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić speelt Serenade voor strijkers en twee Slavische Dansen van de Tsjechische componist op dinsdag 31 januari 2017 tijdens Dvořák in Paradiso, de opvolger van de uitverkochte concerten Sjostakovitsj in Paradiso (april 2015) en Stravinsky in Paradiso (mei 2016). De presentatie is wederom in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

Mozart
Naast muziek van Dvořák staat ook Sinfonia Concertante van Mozart op het programma. Het stuk komt uit een andere tijd – uit 1779, een eeuw eerder – maar heeft veel overeenkomsten met de Serenade van Dvořák. De muziek is sereen en vrolijk, maar soms ook bedachtzaam en droevig. Sinfonia Concertante wordt gezien als een van Mozarts mooiste werken. Vanwege de muziek, maar ook vanwege het spektakel op het podium. In het stuk is de hoofdrol namelijk weggelegd voor de violen: violist Gordan Nikolić en altviolist Richard Wolfe leggen elkaar het vuur aan de schenen.

DVOŘÁK IN PARADISO

di 31 januari 2017, 20.30 u
Paradiso, Amsterdam

Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool/leiding
Richard Wolfe, altviool
Floris Kortie, presentatie

DVOŘÁK
Slavische dans op. 46 nr. 1 ‘Furiant’

MOZART
Sinfonia Concertante

DVOŘÁK
Slavische dans op. 72 nr. 1 ‘Odzemek’

DVOŘÁK
Serenade voor strijkers

Deuren open: 20.00 u
Entree: €15,-

BESTEL KAARTEN

Deel