Eerste concerten Amsterdam Young Philharmonic

6 november in het Conservatorium; 10 november in Roest

Het Amsterdam Young Philharmonic, dat in april dit jaar werd gelanceerd, geeft op zondag 6 en donderdag 10 november 2016 haar eerste concerten in respectievelijk de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium en in Roest in Amsterdam. Het eerste project van het Amsterdamse jeugdorkest is ‘AYPhil New’, waarbij heel toepasselijk Symfonie nr. 9 'Uit de nieuwe wereld' van Dvořák wordt gespeeld. Het orkest - in het kort AYPhil (spreek uit: I feel) - wordt gecoacht door leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest en bestaat uit middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Jacob Slagter, voormalig hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, is dirigent van AYPhil.

Bijzondere club
Na de oprichting eerder dit jaar vonden er zeer succesvolle audities plaats. Inmiddels bestaat het orkest uit 60 jonge talenten. Het is een bijzondere club, met de groenharige Sietske achter de pauken, de 12-jarige Teddy als concertmeester, vluchteling én hobotalent Mariam en Gerrit-Jan, de 17-jarige trombonist uit Friesland die uren met de trein reist om erbij te kunnen zijn.

Coaching
Het orkest heeft wekelijks repetities. Tijdens de repetitieweekenden geven leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest coaching aan de instrumentgroepen. Nicholas Durrant, altviolist in het Nederlands Philharmonisch Orkest, is zeer betrokken. ‘De toewijding en wil van de kinderen om te groeien in de muziek, prachtig. Hun doorzettingsvermogen doet niet onder voor een professioneel orkest.’

The AYPhil Squad
De orkestcommissie, die zichzelf The AYPhil Squad noemt, bestaat uit zes orkestleden. Ze organiseren mee aan de concerten, bedenken orkestopdrachten en beheren de Facebook- en Instagramaccounts van het orkest. Het Amsterdam Young Philharmonic huisvest zich op dezelfde plek als het Nederlands Philharmonisch Orkest: de NedPhO-Koepel in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost.

CONCERTEN

AYPhil New Concert College
zo 6 nov, 11.00 u – 12.00 u
Conservatorium, Bernard Haitinkzaal, Amsterdam
(Presentator Stijn Berkouwer geeft voorafgaand aan het concert een college; hij legt de muziek uit, het orkest speelt passages uit Symfonie nr. 9 van Dvořák.)
Entree: € 5
Kaarten: www.orkest.nl/concert/ayphil-new-concert-college

AYPhil New Premiere
Zo 6 nov, 12.15 u – 13.15 u
Conservatorium, Bernard Haitinkzaal, Amsterdam
Entree: € 15
Kaarten: www.orkest.nl/concert/ayphil-new-college-en-premiere-dvorak-9

AYPhil New 35> Concert
do 10 nov, 19.00 u – 20.00 u
Roest, Amsterdam
Entree: € 7,50
Kaarten: www.orkest.nl/concert/ayphil-new-concert-college-0

AYPhil New 35> Concert
do 10 nov, 20.30 u – 21.30 u
Roest, Amsterdam
(Voor publiek onder de 35. Een klassiek concert door jonge mensen en uitsluitend voor jonge mensen. Bij twijfel wordt gevraagd naar legitimatie! Het concert is in samenwerking met Justin Samgar, AKA de PoetryPusher. Deze dichter zal een brug slaan tussen de nieuwe wereld uit de tijd van Dvořák en onze huidige nieuwe wereld.)
Entree: € 7,50
Kaarten: www.orkest.nl/concert/ayphil-new-dvorak-9-voor

BIJZONDERE CONCERTEN

AYPhil New in Amsterdam
vr 28 okt, 20.30 u – 21.30 u
NedPhO-Koepel, Amsterdam
(Concert voor bewoners van Startblok Riekerhaven, vluchtelingen en studenten)
Entree: gratis
Aanmelden: www.orkest.nl/content/ayphil-new-nieuwkomers-concert-startblok-riekerhaven
 
AYPhil New in de Buurt
vr 4 nov, 20.30 u – 21.30 u
NedPhO-Koepel, Amsterdam
(Concert voor bewoners Indische Buurt)
Entree: gratis
Aanmelden: www.orkest.nl/content/ayphil-new-de-buurt

Deel