Els van der Plas algemeen directeur opera/ballet/muziektheater

De Raden van Toezicht van Het Muziektheater Amsterdam, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet hebben besloten Els van der Plas per 1 augustus 2012 te benoemen tot algemeen directeur van de nieuwe entiteit die na de fusie van de drie stichtingen zal ontstaan. Met Pierre Audi als operadirecteur en Ted Brandsen als balletdirecteur zal Els van der Plas het driehoofdige stichtingsbestuur vormen, dat onder supervisie zal staan van één Raad van Toezicht.

Van der Plas (1960) is sinds januari 2011 directeur van het Nederlands Instituut voor Design en Mode, Premsela. Ze was van 1997 tot en met 2010 de eerste directeur van het Prins Claus Fonds, dat ze heeft opgebouwd tot een internationaal instituut voor cultuur en ontwikkeling, dat staat voor kwaliteit en innovatie en stevig is geworteld in het culturele veld. Van der Plas studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Ze was van 1987 tot 1997 oprichter en directeur van de Gate Foundation ter stimulering van interculturele uitwisseling op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.

Voorzitters van de Raden van Toezicht, Antony Burgmans en Jos Nijhuis: “Wij zijn buitengewoon verheugd dat Els van der Plas, met haar bijzondere culturele ervaringen, als algemeen directeur vorm gaat geven aan de gefuseerde stichting en deze verder tot ontwikkeling zal gaan brengen.”

Pierre Audi en Ted Brandsen: “Wij verwelkomen Els van der Plas van harte in de grote Muziektheaterfamilie en zien uit naar een vruchtbare en innovatieve samenwerking.” Els van der Plas: “Ik verheug me om dit culturele topinstituut samen met Pierre Audi en Ted Brandsen te continueren en verder te ontwikkelen. Tevens kijk ik er naar uit om met de teams van de drie te fuseren instellingen de uitdagingen voor de komende jaren aan te gaan.”

Op een nog nader te bepalen moment zal Els van der Plas zich voorstellen aan de pers in aanwezigheid van Pierre Audi, Ted Brandsen en leden van de Raad van Toezicht. Zij heeft aangegeven tot die tijd geen interviews te geven.

Deel