Final Symphony in Het Concertgebouw

Muziek uit game Final Fantasy na Londen en Tokyo in Nederland

Na uitverkochte zalen in Londen, Tokyo en Stockholm komt Final Symphony naar Amsterdam. Op zaterdag 7 mei 2016 staat het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Eckehard Stier met het officiële concert Final Symphony in Het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het concert wordt er muziek gespeeld uit de games Final Fantasy VI, VII en X van de Japanse componist Nobuo Uematsu. De muziek uit deze beroemde gameserie, waarvan er 100 miljoen over de toonbank gingen, wordt gezien als een hoogtepunt in het genre. ‘Tears of musical joy’, schreef het toonaangevende GamesRadar+. De kaartverkoop is nu begonnen.

Final Symphony ging in mei 2013 in première met het London Symphony Orchestra, in de Barbican Centre in Londen. De muziek uit de games Final Fantasy VI, VII en X werd onder toeziend oog van componist Nobuo Uematsu speciaal gearrangeerd voor een groot symfonieorkest door mede-componist Masashi Hamauzu, Jonne Valtonen en Roger Wanamo. Het concert, bedacht door de Duitse producent Thomas Böcker, ging daarna de hele wereld over. Sinds 2013 werd Final Symphony uitgevoerd door gerenommeerde orkesten als het Tokyo Philharmonic Orchestra en het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. 

Lovende kritieken
In 2015 nam het Londen Symphony Orchestra onder leiding van Eckehard Stier de muziek van Final Symphony op in de beroemde Abbey Road Studios in Londen. De uitgave met deze prachtige opname bereikte in meer dan tien landen de eerste plaats van de klassieke hitlijst van iTunes en behaalde een top 5-positie van de Classical Albums-lijst van Billboard. De uitgave kreeg lovende kritieken. ‘An album that is sure to delight fans of the games, as well as anyone dipping their toe for the first time into the world of video game music’, schreef het Britse Classic FM.

Final Fantasy
Final Fantasy is een serie games ontwikkeld door de Japanse fabrikant Square Enix. De eerste editie van Final Fantasy verscheen in 1987, gemaakt voor de Nintendo spelcomputer. De nieuwste aflevering in de reeks, Final Fantasy XV (voor PlayStation 4 en Xbox One), verschijnt in 2016. In totaal gingen er meer dan 100 miljoen exemplaren van de reeks over de toonbank.

Final Fantasy VII (1997), waarvan tijdens dit concert de muziek wordt gespeeld, geldt als één van de hoogtepunten uit de reeks. De gevechten en de acties van deze revolutionaire game, die je destijds kon spelen op PC en PlayStation, waren voor het eerst 3D en realtime; uniek voor die tijd. In juni 2015 werd er door Square op de E3-gamebeurs in Los Angeles groots een remake van de game aangekondigd. Een droom van alle fans, die sindsdien fora volschrijven met speculaties. In december was de eerste trailer te zien en werd bekend dat de remake wordt uitgebracht in meerdere delen.

Gamemuziek
Final Fantasy-componist Nobuo Uematsu wordt gezien als één van de belangrijkste componisten in de gamewereld. Sinds zijn composities voor Final Fantasy VI, VII en VIII wordt het genre ook buiten de gamewereld serieus genomen. Zo werd in 2012 een gamesoundtrack (die van de PS3-game Journey) voor het eerst genomineerd voor een Grammy, en musici als Cliff Martinez (met Far Cry 4) en Trent Reznor (met Quake) maakten uitstapjes naar games. Daarnaast worden gamesoundtracks – zowel oud als nieuw – steeds vaker los van de game uitgebracht, zoals recentelijk Axiom Verge (Thomas Happ, 2015), de legendarische SEGA-game Streets of Rage (Yuzo Koshiro, 1992) en Everybody’s Gone to the Rapture (Jessica Curry, 2015), een etherisch werk met de beroemde sopraan Elin Manahan Thomas.

za 7 mei 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw, Amsterdam

Nederlands Philharmonisch Orkest
Eckehard Stier, dirigent
Katharina Treutler, piano

VALTONEN
Fantasy Overture (Circle within a Circle within a Circle)

UEMATSU
Final Fantasy VI (Symphonic Poem: Born with the Gift of Magic)

UEMATSU/HAMAUZU
Final Fantasy X (Piano Concerto)
I. Zanarkand
II. Inori
III. Kessen

UEMATSU
Final Fantasy VII (Symphony in Three Movements)
I. Nibelheim Incident
II. Words Drowned by Fireworks
III. The Planet's Crisis

Deel