Hartmut Haenchen terug bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Oud chef-dirigent dirigeert Sjostakovitsj 8; Wolfgang app bij concerten

Hartmut Haenchen dirigeert aankomend weekend Symfonie nr. 8 van Sjostakovitsj in Het Concertgebouw in Amsterdam. Haenchen was van 1986 tot en met 2002 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera, een bijzondere dubbelrol die nu wordt voortgezet door Marc Albrecht. In 2014 stond Hartmut Haenchen nog voor het Nederlands Philharmonisch Orkest met de opera Der Ring des Nibelungen van Wagner, waaraan in december 2014 de Prix d'amis oeuvreprijs werd toegekend.

War & Peace
De concerten in Het Concertgebouw maken deel uit van Haenchens War & Peace project, een serie concerten waarmee hij, in een tijd van groeiend gevaar van conflict, graag muzikale aandacht wil vestigen op de gapende wonden toegebracht door oorlogen. Haenchen (1943) groeide zelf op tussen de ruïnes van Dresden en maakte in de DDR de koude oorlog van dichtbij mee. Oorlog en vrede hebben het leven van deze veel geëerde dirigent en musicus dus diepgaand gevormd.

Wolfgang app
Tijdens de concerten op zaterdag 21, zondag 22 en dinsdag 24 mei in Het Concertgebouw zet het Nederlands Philharmonisch Orkest de nieuwe klassieke muziek app Wolfgang in. Met Wolfgang krijgen concertbezoekers tijdens het concert realtime toelichting op Symfonie nr. 8 van Sjostakovitsj via hun eigen smartphone. Met de app wil het Nederlands Philharmonisch Orkest de concertbeleving van bezoekers en luisteraars vergroten door uitleg en verhaal te bieden. Concertbezoekers kunnen Wolfgang gratis downloaden in de App Store en Google Play Store. 

Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is enthousiast over Wolfgang: ‘Op een mooie en eenvoudige manier licht Wolfgang tijdens het luisteren de muziek toe, en kan zo de beleving van het concert verrijken.’ Onlangs ontving de app een prestigieuze iF Communication Design Award voor het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid. Na Symfonie nr. 8 van Sjostakovitsj wordt Wolfgang ingezet bij concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest in juni, oktober en november 2016.

BESTEL KAARTEN

za 21 mei 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw
zo 22 mei 2016, 14.15 u
Het Concertgebouw
di 24 mei 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest
Hartmut Haenchen, dirigent

HÄNDEL
Music for the Royal Fireworks

SJOSTAKOVITSJ
Symfonie nr. 8

Deel