Havenkomconcert met jong talent Noa Wildschut

Nederlands Philharmonisch Orkest in de openlucht van Almere Haven

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft op zaterdag 3 september 2016 een concert in de sfeervolle Havenkom van Almere Haven. Het gratis toegankelijke Yakult Havenkomconcert is elk jaar weer het hoogtepunt van het Almere Haven Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 2 tot en met 4 september 2016. Het belooft een zwoele avond te worden met spectaculaire aria’s uit beroemde opera’s, onder meer gezongen door de Nederlandse bariton Bastiaan Everink. Daarnaast debuteert de jonge violiste Noa Wildschut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Highlights uit opera’s
Tijdens het Yakult Havenkomconcert speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Nuno Coelho onder andere highlights uit de opera’s Samson et Delilah (Saint-Saëns), Carmen (Bizet) en Macbeth (Verdi). De aria’s worden gezongen door de Noorse sopraan Kari Postma, de Duitse mezzosopraan Ulrike Schneider en bariton Bastiaan Everink. De presentatie van de avond is in handen van Gregor Bak, in de jaren negentig bekend geworden van de televisieprogramma’s Schoolstrijd, Thank you for the music en Zo Vader Zo Zoon. Bak is naast presentator ook musicoloog; dat maakt hem de ultieme gastheer van deze avond. 

Bastiaan Everink
Bastiaan Everink is bezig aan een glorieuze carrière. In 2002 maakte de bariton uit Twente zijn debuut in het operahuis van Bonn en sindsdien heeft hij meer dan 30 rollen aan zijn repertoire toegevoegd. Vanaf 2011 zingt hij als vaste solist bij de Deutsche Oper Berlin. Begin 2016 verscheen het boek Strijdtoneel van Joost Galema. Daarin beschrijft de journalist de opmerkelijke carrièreswitch van Everink van elitesoldaat naar operazanger. Everink gooide na een missie in Noord-Irak namelijk het roer om: geraakt door de opera Parsifal van Wagner besloot hij klassieke zang te studeren aan het Twents Conservatorium in Enschede.

Noa Wildschut
Een speciale rol is er tijdens het Havenkomconcert voor de 15-jarige violiste Noa Wildschut. Het jonge talent heeft al een behoorlijke staat van dienst. Ze speelde met wereldster Janine Jansen, trad op in prachtige zalen in heel Europa, de Verenigde Staten, Canada en Brazilië, soleerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest en speelde op het Koninkrijksconcert 2013, dat live op televisie werd uitgezonden, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Rabobank Almere Haven Festival
Het Rabobank Almere Haven Festival vindt dit jaar voor de zestiende keer plaats in de Havenkom en het winkelcentrum van Almere Haven. Het festival duurt drie dagen en bestaat onder meer uit de Rabobank Havenkom Proeverij, het concert van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest op vrijdagavond, de kunstmarkt in het weekend, een vaartocht op het Gooimeer met botters en het Circus Corrosia met bijzondere straattheateracts. Als afsluiter is er op zondag een grote brocante en antiekmarkt.

Yakult & Almere City Marketing
Yakult is net als vorig jaar de hoofdsponsor van het Havenkomconcert. Yakult voelt zich sterk verbonden met klassieke muziek en is daarom ook al meer dan 20 jaar hoofdsponsor van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Almere City Marketing, de stichting ter promotie van de stad Almere, is samen met partners in de stad, organisator van het Rabobank Almere Haven Festival. Vorig jaar trok het festival ruim 55.000 bezoekers.

za 3 sept 2016, 20.15 u
Havenkom, Almere

Nederlands Philharmonisch Orkest
Nuno Coelho, dirigent
Laurence Dale, concept en regie
Kari Postma, sopraan
Ulrike Schneider, mezzosopraan
Bastiaan Everink, bariton
Noa Wildschut, viool
Gregor Bak, presentatie

KALMAN
Heia, heia in den Bergen (Sylva's Lied) (uit ‘Czardasfürstin’)

DELIBES
Bloemenduet (uit ‘Lakmé’)

BIZET
Lied van de Toreador (uit ‘Carmen’)

SAINT-SAENS
Mon coeur s'ouvre à ta voix (uit ‘Samson et Delilah’)

RAVEL
Tzigane

VERDI
Pace, pace mio Dio (uit 'La Forza del Destino')
Overture uit 'La Forza del Destino'
Pietà, rispetto, amore (uit ‘Macbeth’)

BIZET
Habanera (uit ‘Carmen’)
Entr’acte uit ‘Carmen’
Si tu m'aimes, Carmen (uit ‘Carmen’)

SARASATE
Zigeunerweisen

Deel