James MacMillan dirigeert eigen werk

Schotse componist met Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor in Amsterdam en Haarlem

De Schotse componist en dirigent James MacMillan dirigeert zijn werk Seven last words from the cross bij het Nederlands Kamerorkest op vrijdag 19 februari 2016 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en zaterdag 20 februari in de Philharmonie Haarlem. MacMillan voltooide dit indrukwekkende werk over de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis in 1993. Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić wordt tijdens deze concerten vocaal bijgestaan door het Nederlands Kamerkoor.

James MacMillan (1958) is een van de belangrijkste hedendaagse Britse componisten. Zijn muziek wordt uitgevoerd door vele grote orkesten, koren en festivals over de hele wereld. MacMillan is vol overtuiging Schot, katholiek en fan van voetbalclub Celtic in Glasgow. Een hoogtepunt in zijn carrière was muziek die hij schreef voor de onthulling van een standbeeld van de stichter van Celtic. MacMillan dirigeert naast een breed repertoire aan hedendaagse muziek ook veel eigen werk. Wereldwijd leidde hij orkesten als het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Van 2000 tot 2009 vervulde hij de dubbele functie van chef-dirigent en huiscomponist van het BBC Philharmonic Orchestra. Tot 2013 was hij vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie.

Beethoven en Bach
Naast Seven last words from the cross staan tijdens de concerten in Haarlem en Amsterdam ook werken van Beethoven en Bach op het programma. Beethoven schreef in 1811 zijn Strijkkwartet op. 95 als reactie op een afgewezen huwelijksaanzoek. Zelden klonk muziek vanwege een gebroken liefde zo intens, wat nog versterkt wordt door de gloedvolle bewerking die Mahler ervan maakte voor strijkorkest. Het motet van Bach is geschreven voor een begrafenis in Leipzig, maar alleen al de beginwoorden Fürchte dich nicht geven Bachs onbevreesdheid voor de dood aan.

 

vrij 19 feb 2016, 20.15 u
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
za 20 feb 2016, 201.15 u
Philharmonie Haarlem

Nederlands Kamerorkest
James MacMillan, dirigent
Gordan Nikolic, viool/leiding
Nederlands Kamerkoor

J.S. BACH
Motet ‘Fürchte dich nicht’ 

BEETHOVEN
Strijkkwartet op. 95 ‘Serioso’ arr. voor strijkorkest Gustav Mahler 

MACMILLAN
Seven last words from the cross

 

Voorprogramma koor ‘In the Quest’
vrij 19 feb 2016, 19.45 u
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Voorprogramma vocaal ensemble ‘Haarlem Voices’ + inleiding Kees Wisse
za 20 feb 2016, 19.25 u
Philharmonie Haarlem

BESTEL KAARTEN

Foto: Hans van der Woerd

Deel