La forza del destino in première bij De Nationale Opera

Nederlands Philharmonisch Orkest opent operaseizoen

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Michele Mariotti speelt samen met De Nationale Opera La forza del destino van Verdi in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De opera, met regie van Christof Loy, gaat zaterdag 9 september 2017 in première. Het Nederlands Philharmonisch Orkest opent met deze beroemde Verdi-opera zijn seizoen bij De Nationale Opera. La forza del destino is een vurig Spaans liefdesdrama, geschreven voor het operatheater van Sint-Petersburg, maar met op-en-top Italiaanse muziek.

La forza del destino
La forza del destino (De kracht van het noodlot) werd voor het eerst uitgevoerd in het Bolsjojtheater in Sint-Petersburg op 10 november 1862. Het noodlot slaat ongenadig hard toe in deze opera van Verdi. Tegen de achtergrond van een oorlog ontspint zich een familieconflict met fatale afloop. Al in het eerste bedrijf van La forza del destino staat de tragische heldin voor een onmogelijke opgave: de keuze tussen Don Alvaro, op wie ze smoorverliefd is, en de nagedachtenis van haar vader, die per ongeluk door Alvaro is gedood. In het verhaal verloopt de tijd sprongsgewijs, waardoor het stuk niet gemakkelijk te ensceneren is. De Forza heeft grote invloed gehad als voorloper van het ‘patchwork-drama’ en is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van met name de Russische opera.

Vaste orkestpartner
Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt.

Seizoen 2017-2018
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt in seizoen 2017-2018 maar liefst zes opera’s bij De Nationale Opera: La forza del destino van Verdi (september/oktober 2017), Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky (november 2017), Tristan und Isolde van Wagner (januari/februari 2018), Das Floss der Medua van Henze (maart 2018) en de reprise van Gurre-Lieder van Schönberg (april/mei 2018). Het Nederlands Kamerorkest speelt drie opera’s: The Rake’s Progress van Stravinsky (februari 2018) en de double bill Trouble in Tahiti van Bernstein en Clemency van MacMillan (maart 2018).

BESTEL KAARTEN

Deel