Lucas Debargue maakt Nederlands debuut

Spraakmakende pianist speelt Rachmaninoff Pianoconcert

Lucas Debargue (26) zat pas op zijn elfde voor het eerst achter de piano, om er vervolgens op zijn zeventiende weer de brui aan te geven. De reden? Zijn liefje maakte het uit en zijn pianolerares kon hem niks meer leren. Hij sleet zijn tijd als vakkenvuller in de supermarkt totdat zijn vrienden hem na een privéconcertje motiveerden om zijn pianostudie weer op te pakken. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en zo stond de autodidact twee jaar geleden ineens in de finale van het prestigieuze Tsjaikovski-concours in Moskou. Nu is hij voor het eerst in Nederland. Op zaterdag 27 en maandag 29 mei speelt hij Pianoconcert nr. 4 van Rachmaninoff met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw.

Levenservaring 
Lucas Debargue werd uiteindelijk vierde op het Tsjaikovski-concours in Moskou, maar zowel publiek als vele pianodeskundigen vonden dat hij de eerste prijs had verdiend. En dat voor een pianist die vrijwel autodidact is. ‘Voor mij is het ongewoon als iemand op zijn derde pianoles krijgt. Of tien uur per dag oefent, in plaats van levenservaring op te doen. Je moet het leven ruiken en proeven’, zei hij onlangs in tijdschrift De Pianist over zijn talent.

Jubelrecensies
De media onderschrijven het talent van Debargue. Zijn album met werken van Scarlatti, Chopin, Liszt en Ravel werd unaniem goed ontvangen. 'Hij fluistert, haalt uit, en je hangt aan zijn lippen', prees Sandra Kooke de pianist in Trouw. Ook de Volkskrant bejubelde het spel van Debargue. ‘Met zijn debuut-cd, live vastgelegd in Parijs, trekt hij de aandacht in een pianistenwereld die saai wordt van eenvormige perfectie', aldus Guido van Oorschot. Zijn tweede album met werken van Bach, Beethoven en Medtner verscheen in afgelopen winter op Sony Classical.

za 27 mei 2017, 20.15 u
Het Concertgebouw
ma 29 mei 2017, 20.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest
Andrey Boreyko, dirigent
Lucas Debargue, piano

MESSIAEN
Les Offrandes Oubliées

RACHMANINOFF
Pianoconcert nr. 4

TSJAIKOVSKI
Symfonie nr. 4

BESTEL KAARTEN

Deel