Lucas Jussen debuteert in Paradiso

Nederlands Kamerorkest in poptempel met jonge pianovirtuoos

Lucas Jussen laat het rode pluche even voor wat het is. Op woensdag 17 januari 2018 maakt de 24-jarige pianist namelijk zijn debuut in Paradiso in Amsterdam. Voor iemand die zich de beste pianist van Nederland – het is stuivertje wisselen met zijn broer Arthur – mag noemen, wordt dat de hoogste tijd. Lucas Jussen speelt samen in Paradiso met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić.

Lucas Jussen in Paradiso is de opvolger van de drie uitverkochte concerten Dvorák in Paradiso (januari 2017), Sjostakovitsj in Paradiso (april 2015) en Stravinsky in Paradiso (mei 2016). De presentatie is in handen van Christiaan Kuyvenhoven, bekend van Radio 4. Jussen speelt tijdens het concert delen uit zijn geliefde Pianoconcert nr. 1 van Chopin en schittert samen met violist Gordan Nikolić en cellist Sietse-Jan Weijenberg in Notturno voor pianotrio van Schubert. Daarnaast speelt het Nederlands Kamerorkest delen uit Symfonie nr. 5 van Schubert.

Lucas Jussen
Lucas Jussen, het Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolić hebben een rijke geschiedenis. ‘Ik kijk er naar uit om weer met ze te werken’, zegt Jussen. ‘Gordan is geweldig: behalve een rasmusicus ook zo’n warm persoon. Ik ben daar gevoelig voor, ik speel beter in een goede sfeer. We spelen dan natuurlijk zonder dirigent, terwijl de pianopartij heel vrij is. Maar ik vertrouw zo op Gordan. Toen we eerder samen speelden, zat hij achter mij, dus ik kon hem niet eens zien. Toch werkte het perfect, het ging zo natuurlijk. Ik denk dat het weer zo zal gaan.’

Bijzondere plekken
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is dit seizoen op veel bijzondere plekken te bewonderen. In september speelde een ensemble op de Culture Club van We Are Public in De School in Amsterdam-West; afgelopen donderdag organiseerden wij een filmavond met de film Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest; afgelopen zaterdag speelden wij tijdens Museumnacht in Museum Willet-Holthuysen; op vrijdag 10 november speelt een ensemble van het Nederlands Kamerorkest met de Amerikaanse componist Patrick Higgins op het grensverleggende festival Le Guess Who? in Utrecht en op vrijdag 17 november spelen onze musici in Museum Van Loon tijdens FEBO Friday @ Van Loon.

LUCAS JUSSEN IN PARADISO

wo 17 januari 2017, 21.00 u (zaal open: 20.30 u)
Paradiso, Amsterdam

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić, viool
Lucas Jussen, piano
Sietse-Jan Weijenberg, cello
Christiaan Kuyvenhoven, presentatie

Programma
Chopin - Pianoconcert nr. 1, deel 1
Schubert - Notturno voor pianotrio
Schubert - Symfonie nr. 5, deel 3 en 4

BESTEL KAARTEN

Deel