Manon Lescaut in première bij De Nationale Opera

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt succesvolle Puccini opera

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Alexander Joel speelt samen met De Nationale Opera Manon Lescaut van Puccini in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De opera gaat maandag 10 oktober 2016 in première. Een hallucinerende Manon, gezongen door de geliefde sopraan Eva-Maria Westbroek, blikt in deze nieuwe productie onder regie van Andrea Breth terug op de belangrijke momenten in haar leven.

Manon Lescaut
Manon Lescaut werd voor het eerst opgevoerd op 1 februari 1893 in het Teatro Regio, Turijn. Puccini’s derde opera was een groot succes en gaf een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van de Italiaanse opera. In Manon Lescaut vindt Puccini definitief zijn eigen, onvervalst Italiaanse stijl. Het titelpersonage is de eerste van de tragische vrouwenfiguren die ook in zijn latere werken terugkomen. Manon gaat ten onder aan het conflict tussen haar gevoelens voor de arme student Des Grieux en haar verlangen naar een hogere sociale positie. Puccini: ‘Ik hou van die zielen die voelen zoals wij, die van hoop en illusie bestaan, die nu eens juichen van vreugde, dan weer huilen van verdriet.’

Alexander Joel
Dirigent Alexander Joel maakt met Manon Lescaut zijn debuut bij De Nationale Opera. Waar zijn halfbroer Billy Joel furore maakte in de popmuziek, koos Alexander voor de klassieke muziek en studeerde hij orkestdirectie. Dat leidde hem al snel richting opera. Van 2001 tot 2007 was hij Kapellmeister van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Het was een intensieve periode waarin hij de fijne kneepjes van het vak leerde. Vervolgens was hij tot 2014 directeur van de opera en het symfonieorkest van Braunschweig, waar hij furore maakte met opera’s van onder anderen Strauss, Wagner, Verdi en Puccini.

Vaste orkestpartner
Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er drie opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

ma 10 okt 2016 première
13, 19, 22, 25, 28, 31 okt, 20.00 u
16 okt 2016, 14.00 u

Nederlands Philharmonisch Orkest
Alexander Joel, dirigent
Andrea Breth, regie

PUCCINI
Manon Lescaut

Deel