Meesterpianist Simon Trpčeski waagt zich aan Rach 3

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff

Het wordt gezien als het moeilijkste stuk geschreven voor piano: Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff, ook wel bekend als Rach 3. Meesterpianist Simon Trpčeski speelt het beroemde en geliefde werk op zaterdag 15 en maandag 17 oktober met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht in Het Concertgebouw in Amsterdam. Naast Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff staat ook Symfonie in b ‘Manfred’ van Tsjaikovski op het programma.

Simon Trpčeski
Pianist Simon Trpčeski stond in augustus nog in Het Concertgebouw met Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninoff. ‘De gedroomde vertolker van het tintelend virtuoze stuk’, schreef de Volkskrant over zijn uitvoering met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm. Simon Trpčeski werd in 1979 geboren in Skopje, Macedonië. Sinds zijn doorbraak begin deze eeuw speelt hij met alle grote orkesten, wint hij de ene prijs na de andere en worden zijn concerten en opnames geprezen. ‘Dit is subtiel, slim en fantasierijk pianospel van de allerhoogste kwaliteit’, schreef de Independent on Sunday over zijn cd met werken van Debussy voor solo piano.

Marc Albrecht
De van oorsprong Duitse dirigent Marc Albrecht (1964) is sinds 2011 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. In mei 2016 verlengde hij zijn contract tot en met seizoen 2019-2020. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeert hij dit seizoen in Het Concertgebouw naast Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff ook Symfonie nr. 5 van Bruckner (november 2016), Symfonie nr. 3 van Brahms (februari 2017) en Symfonie nr. 9 van zijn geliefde Mahler (juni 2017). Bij De Nationale Opera dirigeert hij in december 2016 de opera Parsifal van Wagner en Wozzeck van Berg in maart 2017.

Remko Edelaar
De fagot, gespeeld door Remko Edelaar, heeft een grote rol in Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff. Edelaar (1973) is sinds 2003 solofagottist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast is hij lid van het Asko❘Schönberg Ensemble, het Wendingen Ensemble en het Farkas Quintet Amsterdam, waarmee hij in 2004 het Nationaal Kamermuziek Concours Almere won. Edelaar studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johan Steinmann. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Sergio Azzolini en Daniele Damiano.

BESTEL KAARTEN

za 15 okt 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw
ma 17 okt 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest
Marc Albrecht, dirigent
Simon Trpčeski, piano

RACHMANINOFF
Pianoconcert nr. 3

TSJAIKOVSKI
Symfonie in b ‘Manfred’

Deel