Nederlands Kamerorkest op Le Guess Who?

Orkest speelt nieuw werk samen met componist Patrick Higgins

Het Nederlands Kamerorkest maakt op vrijdag 10 november 2017 zijn debuut op het toonaangevende muziekfestival Le Guess Who? in Utrecht. Het vierdaagse festival staat bekend om zijn grensoverschrijdende programmering en speelt zich af op meer dan twintig locaties in de stad. Naast het Nederlands Kamerorkest, dat samen met componist Patrick Higgins speelt in de Hertz-zaal in TivoliVredenburg, zijn op de vrijdag onder andere Han Bennink, William Basinski, Thurston Moore, Jenny Hval en Keji Haino te zien.

De musici van het Nederlands Kamerorkest spelen samen met de Amerikaanse componist Patrick Higgins de Europese première van zijn werk Hyperborea No. 1, over de naderende ineenstorting van ons klimaat, en zijn bewerking van Tenebrae Responsories for Holy Saturday van Carlo Gesualdo. Gesualdo (1566 – 1613) was een Italiaanse componist en edelman uit de late renaissance die progressies, harmonieën en tonaliteit ontdekte die in zijn tijd ongehoord waren. Hij was van grote invloed op componisten als Igor Stravinsky en Wolfgang Rihm. De New Yorkse kunstenaar Elizabeth Jager heeft speciaal voor het concert een stagedesign ontworpen.

Patrick Higgins
Patrick Higgins is voornamelijk bekend als gitarist van de rock-rock band Zs, die door de New York Times ‘een van de sterkste avant-garde bands van New York’ werd genoemd. Daarnaast maakt hij filmscores (o.a. As You Are uit 2016), herinterpretaties van Bach en zijn eigen klassieke composities. Over zijn bewerking van Gesualdo zegt hij het volgende: ‘Dit zijn diepgaande stukken over verzoening, bekentenis, verlossing en spijt. Omdat ik in mijn bewerking de teksten, en dus ook stem, heb verwijderd, veranderen de emotionele contouren van het werk. Het is stuk is daardoor vrijer en meer associatief.’

Le Guess Who?
De elfde editie van Le Guess Who? vindt plaats van donderdag 9 tot en met zondag 12 november. Gedurende vier dagen neemt Le Guess Who? het centrum van Utrecht over met meer dan 100 optredens die plaatsvinden in kerken, galeries, theaters en popzalen. Le Guess Who? richt zich op artiesten die de drang voelen om de grenzen van bepaalde genres te verkennen en te verleggen. Naast hedendaagse en authentieke rock- en popmuziek is er ook niet-westerse muziek, avant-garde, folk, (free) jazz, ambient, drone, modern klassiek en mengvormen van al deze genres.

Patrick Higgins met ensemble Nederlands Kamerorkest @ Le Guess Who?

vr 10 november 2017, 20.00 u
TivoliVredenburg (Hertz), Utrecht

Nederlands Kamerorkest
Bas Treub, viool
Melissa Ussery, viool
Richard Wolfe, altviool
Jan Bastiaan Neven, cello
Sebastiaan van Halsema, cello
Joaquin Clemente Riera, contrabas

BESTEL KAARTEN

Deel