Nederlands Kamerorkest op SOUK

Vijfde editie van Arabisch festival in Het Concertgebouw

Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić speelt samen met Asma Lmnawar, één van de grootste Arabische zangeressen van dit moment, op donderdag 23 en vrijdag 24 november in Het Concertgebouw op de vijfde editie van SOUK. Asma, geroemd om haar fenomenale stem, zingt haar grootste hits en zal een aantal beroemde tarab-klassiekers vertolken. Het Concertgebouw verandert tijdens SOUK in een bruisende Arabische markt. Met lekker eten en drinken, muziek, verhalen en onverwachte gebeurtenissen in het hele gebouw.

Asma Lmnawar
De Marokkaanse zangeres Asma Lmnawar is een van de allergrootste artiesten uit de internationale Arabische muziekindustrie. Tijdens SOUK zingt zij samen met het Nederlands Kamerorkest haar eigen repertoire én beroemde liedjes van de legendarische zangeressen Um Khaltoum en Feiruz. Asma wordt geroemd omdat zij in de Arab pop-stroming hele specifieke Marokkaanse ritmes introduceerde. Het leverde haar een glansrijke internationale carrière op, zeer uitzonderlijk voor een Marokkaanse artiest. Het Nederlands Kamerorkest speelt tijdens SOUK in een maximale bezetting van 40 musici met strijkers, blazers en slagwerk. Alle bewerkingen zijn gemaakt door Bob Zimmerman.

Gasten
Naast klassiekers uit het Arabische repertoire, speelt het Nederlands Kamerorkest op SOUK ook spectaculaire orkestmuziek van de Spaanse componist Manuel de Falla. Dat doet het orkest samen met flamencozangers Ginesa Ortega. Andere gasten tijdens SOUK zijn Het Nationale Ballet, de Irakese ud-speler Omar Bashir, de Algerijnse superster Kader Japonais en de Syrische danser Ahmad Joudeh en de Syrische zanger Nawras al Tak, beiden als vluchteling in Nederland. De presentatie is in handen van Eric Corton. De avond wordt afgesloten met een spetterend feest, waarbij het publiek kan dansen op het podium van de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

SOUK & Turning East
Het centrale thema van SOUK is dat zowel Arabische als Westerse (muziek)cultuur put uit een gezamenlijke bron: Al Andalus (Zuid-Spanje) in de Middeleeuwen, waar Christenen, Moslims en Joden samen leefden en wetenschap en kunst uitwisselden en waar de Jazalzangers voor het eerst de romantische liefde bezongen. SOUK is onderdeel van het zesdaagse Turning East festival, dat van 20 tot en met 25 november in Het Concertgebouw plaatsvindt. Voor Turning East reizen bijzondere artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt af naar Het Concertgebouw in Amsterdam.

Bijzondere plekken
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is dit seizoen op veel bijzondere plekken te bewonderen. In september speelde een ensemble op de Culture Club van We Are Public in De School in Amsterdam-West; begin november organiseerden wij een filmavond met de film Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest; tijdens Museumnacht speelden wij in Museum Willet-Holthuysen; afgelopen weekend op het grensverleggende festival Le Guess Who? in Utrecht met een ensemble van het Nederlands Kamerorkest en de Amerikaanse componist Patrick Higgins en op vrijdag 17 november spelen onze musici in Museum Van Loon tijdens FEBO Friday @ Van Loon.

BESTEL KAARTEN

Deel