Nederlands Philharmonisch Orkest genomineerd voor Klassieke Edison voor opera Arabella

Enige Nederlandse orkest in nominaties vooraanstaande klassieke prijs

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht is als enige Nederlandse orkest genomineerd voor een Klassieke Edison. Het orkest is genomineerd voor de opname van de opera Arabella van Strauss. ’Elke opname van Richard Strauss' opera Arabella is een aanwinst. Al helemaal als dirigent Marc Albrecht het Nederlands Philharmonisch Orkest met koor en solisten boven zichzelf uittilt’, zegt de vakjury onder voorzitterschap van Mischa Spel over de opname van de DNO-opera. De winnaars van de Klassieke Edisons worden zondag 27 november bekendgemaakt.

Nominaties
Het Nederlands Philharmonisch Orkest is in goed gezelschap. Andere genomineerden in de categorie ‘opera’ zijn het Orchestra e Coro dell’accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Antonio Pappano voor Verdi’s Aida en het Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs met het RIAS Kammerchor voor Mozarts Die Entführung aus dem Serail.

Arabella
Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht speelde Arabella bij De Nationale Opera in april 2014. Arabella wordt op de opname gezongen door Jacquelyn Wagner. De regie was in handen van Christof Loy. De opname verscheen in september 2015 bij Challenge Classics. ‘Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Albrecht en Strauss - het is een wonderbaarlijk geslaagde combinatie’, schreef Trouw destijds in de 4-sterren recensie van de opname.

Vaste orkestpartner
Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er drie opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Meer info over de Klassieke Edisons op www.edisons.nl/klassiek/nieuws/nominaties-edison-klassiek-2016-bekend

Deel