Nederlands Philharmonisch Orkest headliner op Klassifest

Orkest speelt muziek van Copland op nieuw klassiek festival in Paradiso

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 maart 2017 in Paradiso op de eerste editie van Klassifest. Het nieuwe festival wil met een laagdrempelige setting en een toegankelijke programmering de bestaande mythes rond klassieke muziek ontkrachten. Er zijn geen stoelen en regels, de bar blijft open en als je even wat anders wilt horen, loop je gewoon naar een andere zaal. Je hoeft geen kennis te hebben van klassieke muziek, maar als je meer wilt weten over de muziek, de uitvoering en de musici kun je terecht bij de Klassifest muziekgidsen.

Klassifest
‘De stap om gewoon eens een concertzaal binnen te lopen is voor veel jonge Amsterdammers helaas nog te groot’, zegt initiatiefnemer Milena Haverkamp (30). Zij bedacht het festivalconcept samen met Olga Mouret (32), hoofd marketing van het Nederlands Blazers Ensemble. Mouret: ‘Klassieke muziek hoeft niet lang te duren of moeilijk te zijn. Je kan gewoon in je spijkerbroek naar Klassifest komen en met een biertje in de hand naar de concerten luisteren.’

Copland
Tijdens Klassifest speelt een deel van het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Nuno Coelho het werk Appalachian Spring van de beroemde Amerikaanse componist Aaron Copland (1900-1990). Het stuk – dat oorspronkelijk in 1944 als ballet in première ging – speelt zich af in de tijd van de Amerikaanse pioniers en draait om een jong getrouwd stel dat midden in de wildernis van Pennsylvania hun leven probeert op te bouwen. Je hoort het enthousiasme en de nieuwsgierigheid, maar je voelt ook de ontberingen van het zware pioniersleven terwijl het uitgestrekte Amerikaanse landschap aan je voorbij trekt. In 1972 bracht Copland het stuk terug tot een suite van 24 minuten en die versie hoor je op Klassifest. 

Line-up 
Naast het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen ook het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Kobra Ensemble en Pelgrim Brass op Klassifest. Iedereen speelt korte programma’s van maximaal dertig minuten in alle ruimtes en zalen van Paradiso. Je hoort muziek van onder meer Henry Purcell, Béla Bartók, Erik Satie, Johan Sebastian Bach, Gustav Mahler, Georg Friedrich Händel, Antonin Dvořák en Aaron Copland. DJ Fant de Kanter draait plaatjes en op de wc kun je genieten van Bach.
 

KLASSIFEST

za 25 maart 2017, 19.30 u
Paradiso, Amsterdam

Nederlands Philharmonisch Orkest
Nuno Coelho, dirigent

COPLAND
Appalachian Spring
 

BESTEL KAARTEN

Deel