NedPhO en Brainpower in CKV-project

Op woensdag 15 februari vindt in de Grote Zaal van Het Concertgebouw de première plaats van het educatieproject ‘llibertat’. Het Concertgebouw en het Nederlands Philharmonisch Orkest ontwikkelden deze CKV voorstelling rond het thema ‘vrijheid’ voor de havo en vwo klassen van het voortgezet onderwijs. Het project is gebaseerd op de zoektocht naar vrijheid door componist en cellist Pablo Casals (1876-1973) gedurende de Burgeroorlog in Spanje in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een belangrijke rol in het project is weggelegd voor de Nederlandse rapper Brainpower. Hij zal tijdens de voorstelling zijn hedendaagse versie van deze zoektocht naar vrijheid uiten.

Ter voorbereiding op het project kregen de deelnemende leerlingen van zeventien scholen in heel Nederland de opdracht om zichzelf de vraag te stellen ‘wanneer ben ik vrij?’. Conceptontwikkelaars Anthony Heidweiller en Xander Straat gingen hierover de afgelopen weken in gesprek met de leerlingen en de docenten, en met de musici van het orkest. De ideeën die hierbij naar boven zijn gekomen zijn verwerkt in de voorstelling op 15 februari. Llibertat zal groots worden afgesloten door gezamenlijk het lied El cant dels ocells (Song of the Birds) te zingen onder leiding van dirigent Judith Kubitz. El cant dels ocells werd door Pablo Casals op 95-jarige leeftijd gespeeld voor de Verenigde Naties en werd in 1961 door de toenmalige president van de Verenigde Staten John F. Kennedy uitgeroepen tot Lied van de Vrede.

De afdeling Educatie van Het Concertgebouw ontwikkelt al bijna tien jaar in samenwerking met verschillende orkesten, ensembles, musici en onderwijskundigen projecten die leerlingen uitdagen en laat kennismaken met klassieke muziek. Door de leerlingen op verschillende manieren actief te betrekken bij een muzikaal project gaan ze klassieke muziek beter begrijpen en positiever ervaren. Samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn de afgelopen jaren speciale CKV-projecten opgezet.

Woensdag 15 februari 2012 13.00 en 15.00 uur
Nederlands Philharmonisch Orkest
Xander Straat, conceptontwikkeling en regie
Anthony Heidweiller, conceptontwikkeling voortraject en zang
Martijn Grootendorst, VJ
Max Knigge, arrangeur
Brainpower, rapper

Deel