Nu uit: Mahler Song Cycles

Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. chef-dirigent Marc Albrecht

Gustav Mahler, het Nederlands Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Marc Albrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds de komst van Albrecht bij het orkest staat er elk seizoen een symfonie van Mahler op het programma; zo opent het nieuwe seizoen in september met uitvoeringen van Symfonie nr. 10. Maar het zijn de liederen waarin hij, aldus muziekhistorici, zichzelf echt liet zien. En dus nam Albrecht samen met het orkest en de geprezen mezzosopraan Alice Coote een aantal van zijn beroemde liederencycli op. Na het zeer goed ontvangen Das Lied von der Erde uit 2013, verschijnt nu Mahler Song Cycles op het Pentatone label.

Mahler Song Cycles
De uitgave Mahler Song Cycles bestaat uit drie liederencycli van Gustav Mahler (1860 - 1911): Lieder Eines Fahrenden Gesellen (1885), Rückert-Lieder (1903) en de Kindertotenlieder (1904). Lieder Eines Fahrenden Gesellen komt uit het begin van Mahler's carrière en staat in relatie tot zijn eerste symfonie. Mahler weet hier de rusteloze stemmingswisselingen prachtig te verbinden met levendige orkestkleuren. De vijf Rückert-Lieder en de Kindertotenlieder komen uit het midden van Mahler's carrière en hebben thematische links naar symfonieën 5 t/m 7. Het verdriet van de Kindertotenlieder wordt uitgedrukt in een bijna kale orkestratie en het fascinerende gebruik van solo-instrumenten. Over het ongeëvenaarde lied Ich bin der Welt abhanden gekommen uit de Rückert-Lieder zei Mahler: ‘Dit ben ik ten voeten uit.’

Meer Mahler
Naast de uitvoeringen van Symfonie nr. 10 van Mahler in september, speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht in 2019 Symfonie nr. 8 in Het Concertgebouw in Amsterdam. Voor deze omvangrijke symfonie zijn maar liefst 400 musici nodig. Het Nederlands Philharmonisch Orkest slaagde er in om de extra productiekosten die deze symfonie met zich meebrengt via een crowdfundingsactie op te halen. ‘Mahler 8 is de kroon van alle symfonieën. Het is echt een droom om het een keer uit te voeren’, aldus Marc Albrecht.

BESTEL / DOWNLOAD

Deel