Opera in het Stedelijk: Lex Reitsma en Eiko Ishioka

Het Stedelijk Museum wijdt een presentatie aan opera. Het werk van twee ontwerpers staat centraal. Ontwerper Lex Reitsma (1958) was van 1990 tot 2014 verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van De Nederlandse Opera (nu: De Nationale Opera). De Japanse vormgeefster Eiko Ishioka (1938-2012) ontwierp de kostuums voor Wagners roemruchte cyclus Der Ring des Nibelungen die de opera bracht van 1997-2014.

Een van de meest toonaangevende en geliefde producties van De Nationale Opera was Wagners opera Der Ring des Nibelungen. Deze uit vier delen bestaande cyclus – onder regie van Pierre Audi – stopte in februari van dit jaar voorgoed. Wie Der Ring ooit heeft gezien, herinnert zich ongetwijfeld de spectaculaire kostuums die de Japanse Eiko Ishioka voor de productie ontwierp. Het Stedelijk laat een opstelling zien van een aantal van haar mooiste kostuums, inclusief schetsen, gecombineerd met door Ishioka ontworpen affiches. In de wereld van het Japanse grafisch ontwerp was Eiko Ishioka de enige vrouw aan die top. Het Stedelijk heeft verschillende affiches van haar in de collectie.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft in februari van dit jaar, onder leiding van hun vroegere chef-dirigent Hartmut Haenchen, alle voorstellingen begeleid. In samenwerking met Audi, was het Haenchen die de oorspronkelijke uitvoering in 1999 tot een waar muzikaal succes maakte. Hij leidde de diverse reprises in de loop der jaren en zal ook deze nieuwe krachtmeting van Wagners Ring met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder zijn hoede nemen.

Deel