Pop-up concerten in Hermitage tijdens Museumnacht

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest speelt in tentoonstelling over Catharina de Grote

Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest spelen tijdens Museumnacht op zaterdag 5 november 2016 pop-up concerten in museum de Hermitage Amsterdam. Gedurende de hele avond duiken de musici op in de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Soms alleen, soms samen. Het eerste concert is om 20.00 u, het laatste om 23.00 u.

Sierlijke muziek
Bas Treub (viool), Anna Magdalena den Herder (altviool), Sietse-Jan Weijenberg (cello) en Toon Durville (hobo) spelen tijdens Museumnacht muziek die past bij de tentoonstelling over Catharina de Grote. Uiteraard hoort daar de sierlijke muziek van Catharina’s tijdgenoot Mozart bij, maar ook een minder voor de hand liggende componist als Johann Christian Bach, zoon van de grote Bach en goede vriend van Mozart, die muzikaal over landsgrenzen heen durfde te kijken, en de Hongaarse tijdgenoten Kodály (1882 - 1967) en Dohnanyi (1877 - 1960), twee componisten die uitblonken in diversiteit.

Museumnacht
Het is de tweede keer dat musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest op Museumnacht spelen. Vorig jaar speelde een trio in de Grote Kerk in Amsterdam tijdens de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. Kunstschatten uit de Eeuwige stad. Museumnacht vindt ieder jaar op de eerste zaterdag van november plaats van 19.00 u tot 2.00 u. Kaarten zijn verkrijgbaar via museumnacht.amsterdam. Meer dan 50 musea en culturele instellingen openen hun deuren met een speciaal programma.

Catharina, de Grootste
De tentoonstelling Catharina, de Grootste vertelt het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door mythes, vaak over haar intieme leven. Catharina de Grote (1729 - 1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. In de tentoonstelling zijn onder andere schitterende persoonlijke bezittingen te zien, zoals japonnen, sieraden en snuifdozen en de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling. De tentoonstelling is tot en met 15 januari 2017 te zien.

za 5 nov 2016, 20.00 u
Museumnacht, De Hermitage, Amsterdam

Musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest
Bas Treub, viool
Anna Magdalena den Herder, altviool
Sietse-Jan Weijenberg, cello
Toon Durville, hobo

Deel