Poska en Tharaud vallen in bij Nederlands Philharmonisch Orkest

Dirigent Steffens heeft influenza; pianist Cominati valt op hand

Zowel dirigent Karl-Heinz Steffens als pianist Roberto Cominati hebben helaas moeten afzeggen voor de concerten met het Nederlands Philharmonisch Orkest op zaterdag 11 en zondag 12 februari 2017 in Het Concertgebouw Amsterdam. Steffens is geveld door influenza, een acute aandoening van de luchtwegen; Cominati is ongelukkig op zijn hand gevallen en moet een aantal weken rust nemen. Gelukkig hebben we uitstekende vervanging gevonden: dirigente Kristiina Poska en pianist Alexandre Tharaud. Op het programma staan Symfonie in d van Franck en Nachten in de tuinen van Spanje van De Falla.

Kristiina Poska, dirigent
‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers bewonderend over deze Estlandse dirigente. In 2010 maakte Poska (1978) haar grote doorbraak bij de Komische Oper Berlin met een indrukwekkende La Traviata van Verdi. Sinds 2012 is ze chef-dirigent van dit gerenommeerde gezelschap. Daarnaast is ze een veel gevraagd dirigente in heel Europa. De afgelopen jaren leidde ze onder meer de Münchener Philharmoniker, het Tonhalleorchester Zürich en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. In 2013 won zij de felbegeerde Dirigentenpreis van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates. Kristiina Poska maakt met dit concert haar debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Alexandre Tharaud, piano
De Franse pianist Alexandre Tharaud heeft thuis geen piano staan. ‘Daar zou ik maar verslaafd aan raken. Zonder piano in huis blijft mijn verlangen om te spelen altijd levendig.’ Het maakt Alexandre Tharaud soms tot een controversiële pianist, maar wel een fascinerende en inmiddels zeer befaamde. Hij oogstte veel bewondering met zijn opname van de pianowerken van Ravel. Zijn grote liefde ligt dan ook bij de Franse pianomuziek, van Couperin tot Debussy. Hij trad onder meer op in de Londense Wigmore Hall, Carnegie Hall in New York en de Weense Musikverein. In Nederland speelde hij samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, trad met het Koninklijk Concertgebouworkest op in Het Concertgebouw, was hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert 2015 en was vorig seizoen artist-in-residence bij het Muziekgebouw Eindhoven. Bij het Nederlands Kamerorkest was hij voor het laatst te gast in maart 2012.

Kleine programmawijziging
De twee hoofdwerken van de twee concerten op zaterdag 11 en zondag 12 februari, Symfonie in d (1888) van Franck en Nachten in de tuinen van Spanje (1910-15) van De Falla, staan nog steeds op het programma; Het betoverde meer (1909) van Ljadov is komen te vervallen. In plaats daarvan opent de avond met Valse triste, op. 44 (1903) van Jean Sibelius. Sibelius componeerde deze beroemde Finse wals voor bij een toneelstuk. Dat stuk was snel vergeten, maar in de concertzaal werd de Valse triste een onmiskenbare hit en één van Sibelius’ bekendste werken. Helaas had de componist het werkje voor een zacht prijsje aan de uitgever verkocht en verdiende hij er nauwelijks iets aan. 

 

za 11 feb 2017, 20.15 u
Het Concertgebouw
zo 12 feb 2017, 14.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest
Kristiina Poska, dirigent
Alexandre Tharaud, piano

SIBELIUS
Valse triste, op. 44

DE FALLA
Nachten in de tuinen van Spanje

FRANCK
Symfonie in d

BESTEL KAARTEN

Deel