Première nieuw werk componist Rolf Martinsson

Bijzondere band Zweedse componist en Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest

Rolf Martinsson en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest hebben een bijzondere band met elkaar. De Zweedse componist was in seizoen 2014-2015 composer-in-residence en op zaterdag 26 november 2016 beleeft het werk Garden of Devotion haar Nederlandse première bij het Nederlands Kamerorkest. ‘Rolf is helemaal weg van onze orkesten’, aldus Irene Witmer, Artistiek Manager van Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. De muziek van Martinsson (60) was reeds te horen in gerenommeerde zalen als Carnegie Hall in New York, het Konzerthaus in Berlijn en in Het Concertgebouw in Amsterdam.

De liefde tussen Martinsson en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is wederzijds. ‘Ik vind hem bij ons passen omdat hij een idioom hanteert dat toegankelijk is. Zijn composities zijn harmonisch erg interessant, hij is een zeer goede orkestrator en hij kan heel goed voor de stem schrijven’, prijst Irene Witmer de Zweedse componist. ‘Dat hoorde je heel goed terug in Ich Denke Dein…, waarin het orkest op een organische manier wordt teruggenomen als de zangeres zingt. Het voelt natuurlijk aan en dat vind ik knap.’ 

Lisa Larsson
Martinsson schreef tijdens zijn residency in 2014-2015 de liederencyclus Ich Denke Dein… speciaal voor zangeres Lisa Larsson. De twee werken sinds 2009 intensief samen en uit die samenwerking is ook Garden of Devotion ontstaan, dat door Larsson wordt gezongen op zaterdag 26 en zondag 27 november in Het Concertgebouw. In Garden of Devotion combineert Martinsson gedichten van de Indiaas-Bengaalse schrijver Rabindranath Tagore met de sopraanstem van Larsson en een strijkorkest. De poëzie over een onbeantwoorde liefde uit het begin van de twintigste eeuw past perfect bij de intieme setting voor strijkers.

De Verdieping
Voorafgaand aan het concert op zaterdag 26 november geeft Irene Witmer in De Verdieping in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw een inleiding op het werk van Martinsson. Een strijkkwintet van het orkest speelt door hem zelf gemaakte bewerkingen van gedeelten uit Garden of Devotion, die als voorbeeld dienen bij de inleiding.

BESTEL KAARTEN

za 26 nov 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw
zo 27 nov 2016, 14.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić, viool
Lisa Larsson, sopraan

MENDELSSOHN
Aria ‘Infelice’

GRIEG
Holberg Suite

MARTINSSON 
Garden of Devotion
Nederlandse première

DVOŘÁK
Serenade voor strijkers

 

Deel