Programma seizoen 2016/2017

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest onthult programma seizoen 2016/2017

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is klaar voor het seizoen 2016/2017. Met violist Christian Tetzlaff heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest voor het komende seizoen een groot solist als artists-in-residence in huis gehaald. We kijken uit naar zijn uitvoeringen van de vioolconcerten van Tjaikovski en Berg. Een ander hoogtepunt uit het nieuwe programma is de komst van dirigent Joshua Weilerstein en celliste Alisa Weilerstein; zelden staan de Amerikaanse broer en zus samen op het concertpodium. Heel bijzonder is daarnaast het 4 mei-programma, waarin het Nederlands Kamerorkest o.l.v. muzikaal leider Gordan Nikolić onder andere het ongrijpbare The Unanswered Question van Ives en Schuberts Onvoltooide speelt. En natuurlijk sluit chef-dirigent Marc Albrecht zijn seizoen met het Nederlands Philharmonisch Orkest traditiegetrouw af met Mahler.

ARTIST-IN-RESIDENCE
Violist Christian Tetzlaff is dit seizoen artist-in-residence. The Guardian roemde zijn koele precisie en zijn gebrek aan onnodige uitbundigheid. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt hij twee totaal verschillende vioolconcerten. ‘Het Vioolconcert van Tsjaikovski is een echt glamourstuk waarbij de virtuositeit wel wat naar voren mag komen’, vertelt Tetzlaff. ‘Het Vioolconcert van Alban Berg is lang niet zo virtuoos, maar daar komt het aan op een perfect gelijkwaardig samenspel tussen solist en orkest om het ragfijne weefsel van de muziek werkelijk tot zijn recht te laten komen. Dat stukt vergt dan ook een veel intensievere samenwerking met orkest en dirigent.’

INTERNATIONALE SOLISTEN
Naast Christian Tetzlaff hebben we ook dit seizoen veel grote internationale solisten te gast. Zo speelt pianovirtuoos Simon Trpčeski Pianoconcert nr. 3 van Rachmaninoff en is de befaamde cellist Mario Brunello samen met het Nederlands Kamerorkest te horen in het grootse Concert voor viool, cello en orkest van Brahms. Ook pianist Martin Helmchen is van de partij. De jonge Duitser was tussen 2009 en 2011 twee seizoenen artist-in-residence bij het Nederlands Kamerorkest, dat resulteerde in een opname van twee pianoconcerten van Mozart. In januari speelt hij Pianoconcert nr. 5 ‘Emperor’ van Beethoven.

LUCAS DEBARQUE
Lucas Debargue (25) was afgelopen jaar de meest spraakmakende finalist van het Moskouse Tsjaikovski-concours. De Franse pianist leerde zichzelf pianospelen van zijn tiende tot zijn vijftiende, maar hield er daarna mee op om literatuur te studeren en ‘om vrienden te maken, want die had ik niet.’ Pas vanaf zijn twintigste kreeg hij echt les, van de Russische pianolerares Rena Shereshevskaya. Zij zag wel wat in dit onvoorspelbare talent. Ze kreeg gelijk. In mei 2017 soleert hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Pianoconcert nr. 4 van Rachmaninoff.

NEDERLANDSE SOLISTEN
Naast alle internationale talenten, hebben we ook grote Nederlandse solisten te gast. Zoals cellist Pieter Wispelwey die het kleurrijke en sensuele Celloconcert van de Spaans-Franse romantische componist Edouard Lalo speelt. De jonge cellovedette Harriet Krijgh schittert tijdens de feestconcerten in december met Tjaikovksi’s Rococo-variaties. Nederlands meest gelauwerde pianist van dit moment, Ronald Brautigam, begeleidt Gordan Nikolić in de virtuoze Tzigane van Ravel en is solist in het meeslepende Pianoconcert in G, eveneens van Ravel. 

EIGEN SOLISTEN
Er is dit seizoen ook veel ruimte voor solisten uit onze eigen orkesten. Cellotalent Sietse-Jan Weijenberg, aanvoerder van de cellogroep van het Nederlands Kamerorkest, zal in het Celloconcert van C. Ph. E. Bach laten horen dat er solisten van topniveau spelen in het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Net als fluitist Leon Berendse, die in juni 2017 de Nederlandse première verzorgt van het driedelige Fluitconcert van Vasks, een eigentijdse componist uit Letland. Van diezelfde Vasks speelt het Nederlands Kamerorkest in december 2016 Vioolconcert ‘Distant Light’ met muzikaal leider Gordan Nikolić als solist.

DE NATIONALE OPERA
Al sinds 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. Het Nederlands Philharmonisch Orkest is dit jaar te horen in de opera’s Manon Lescaut (Puccini), Parsifal (Wagner), Wozzeck (Berg) en Rigoletto (Verdi); het Nederlands Kamerorkest in Le Nozze di Figaro (Mozart), Die Entführung aus dem Serail (Mozart) en A Dog's Heart (Raskatov).

De verkoop van concertseries begint op 25 februari.
Vrienden van het orkest kunnen op 19 februari al concertseries bestellen.
De losse kaartverkoop begint op 1 juni.

Deel