Programma seizoen 2017-2018 bekend

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is klaar voor het nieuwe seizoen. Deze week verschijnt de brochure van seizoen 2017-2018, met een moderne en frisse uitstraling die nog beter past bij onze orkesten. In het nieuwe seizoen is er speciale aandacht voor de muziek van Igor Stravinsky, speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de filmmuziek uit Star Wars, gaat de nieuwe Symphonic Cinema met Daphnis en Chloë van Ravel bij ons in wereldpremière en hebben we de fantastische Franse componist Guillaume Connesson als composer-in-residence.

Marc Albrecht & het Nederlands Philharmonisch Orkest
Chef-dirigent Marc Albrecht opent zijn seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met de laatste symfonie van zijn geliefde Mahler: Symfonie nr. 10. In januari 2018 staat hij op de bok met een bijzonder Schumann-programma, met daarin onder andere Symfonie nr. 4 en Schumanns gloedvolle Pianoconcert. De Nederlandse violiste Simone Lamsma is maar liefst twee keer bij het Nederlands Philharmonisch Orkest te horen, met vioolconcerten van Sibelius en Britten. De jonge dirigent Joshua Weilerstein maakte afgelopen seizoenen veel indruk en keert in mei 2018 terug met de indrukwekkende Symfonie nr. 11 van Sjostakovitsj. Tijdens datzelfde concert is de uitzonderlijke pianist Richard Goode te gast met Pianoconcert nr. 20 van Mozart. Als afsluiter van het seizoen dirigeert Marc Albrecht in juni 2018 Symfonie nr. 4 van Bruckner.

Gordan Nikolić & het Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. violist Gordan Nikolić opent het seizoen met pianist Dejan Lazić, die zijn tienjarig jubileum viert bij ons orkest. Hij speelt de schitterende versie voor piano van het Vioolconcert van Beethoven. Een ander hoogtepunt van het Nederlands Kamerorkest is het concert op 25 november 2017 in Het Concertgebouw met het beroemde Concierto de Aranjuez van Rodrigo en El Amor brujo van De Falla, gezongen door de Spaanse flamenco-zangeres Ginesa Ortega. Een stuk ingetogener maar net zo spectaculair is het Requiem van Fauré met het Nederlands Kamerkoor in maart 2017.

Star Wars & Symphonic Cinema
Op 15 december 2017 gaat de nieuwe Stars Wars-film The Last Jedi in première. Een mooi moment om in diezelfde maand de muziek die John Williams maakte voor de legendarische filmreeks in de schijnwerpers te zetten. Naast muziek uit Star Wars laten we ook muziek horen die de componist heeft geïnspireerd, zoals delen uit The Planets van Holst en de Walkürenritt van Wagner. Een ander spectaculair concert is de wereldpremière van de nieuwe Symphonic Cinema van filmmaker Lucas van Woerkum in april 2018. Na De Vuurvogel van Stravinsky in 2015 heeft hij nu op een schitterende manier verhalende filmbeelden gemaakt bij Daphnis en Chloë van Ravel.

Composer-in-residence
Guillaume Connesson (1970) is komend seizoen composer-in-residence. Hij behoort inmiddels tot de belangrijkste Franse componisten van de 21e eeuw. Met zijn unieke caleidoscopische stijl componeert hij toegankelijke muziek, die hem niet alleen bij de kenner, maar ook bij de doorsnee muziekliefhebber veel waardering oplevert. Zoals een Franse muziekjournalist het kernachtig uitdrukte: ‘Connesson durft pragmatisme boven idealisme te stellen. Hij geeft het luisterplezier van het publiek voorrang boven ijdele muzikale experimenten.’ Dit seizoen gaan bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en samenwerkingspartner het Koninklijk Concertgebouworkest drie werken van Connesson in première.

Stravinsky & filmavonden
Een veel gespeelde componist komend seizoen is Igor Stravinsky. Op het programma staan Pulcinella (november 2017), de opera The Rake’s Progress (februari 2018), Concert in D en Apollon musagète (februari 2018) door het Nederlands Kamerorkest en Pétrouchka (februari 2018) door het Nederlands Philharmonisch Orkest. In de NedPhO-Koepel organiseren we ook in 2017/2018 weer een aantal gezellige filmavonden. Na succesvolle edities met Shine (1996) en Amadeus (1984) vertonen we komend seizoen de film Coco Chanel & Igor Stravinsky uit 2009, over de twee geliefden die op het punt stonden de wereld te veranderen met hun creaties.

De Nationale Opera
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt aankomend seizoen maar liefst zes opera’s bij De Nationale Opera: La forza del destino van Verdi (september/oktober 2017), Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky (november 2017), Tristan und Isolde van Wagner (januari/februari 2018), Das Floss der Medua van Henze (maart 2018) en de reprise van Gurre-Lieder van Schönberg (april/mei 2018). Het Nederlands Kamerorkest speelt drie opera’s: het eerder genoemde The Rake’s Progress van Stravinsky (februari 2018) en de double bill Trouble in Tahiti van van Bernstein en Clemency van MacMillan (maart 2018).

Vrienden van het orkest kunnen vanaf 21 februari 2017 series bestellen; anderen vanaf 28 februari 2017. De losse kaartverkoop begint 1 juni 2017.

BEKIJK DE SEIZOENSBROCHURE 2017-2018

Deel