Roméo et Juliette in première bij DNO

Nederlands Philharmonisch Orkest speelt opera van Berlioz

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Kazushi Ono speelt samen met De Nationale Opera én Het Nationale Ballet Roméo et Juliette van Berlioz in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Het is voor eerst dat het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera beiden samenwerken met Het Nationale Ballet. De opera gaat vrijdag 15 april in première. De regie is in handen van Sasha Waltz, die in 2014 bij De Nationale Opera hoge ogen gooide met de opera Orfeo van Monteverdi.

Berlioz
De Franse componist Hector Berlioz (1803 – 1869) voltooide Roméo et Juliette in 1839. De opera wordt gezien als de stilistische link tussen Beethoven en Wagner. Zowel qua structuur als muziek hoor je dat Berlioz heel goed naar Symfonie nr. 9 van Beethoven heeft geluisterd. Wagner liet zich daaropvolgend volop inspireren door Berlioz. Dat hoor je voornamelijk in Tristan und Isolde, waar Wagner de orkestrale kracht en dramatiek van Berlioz zich helemaal eigen heeft gemaakt.

Roméo et Juliette
We hebben het aan de Italiaanse componist Niccolò Paganini te danken dat Berlioz zich volledig op Roméo et Juliette kon storten. Paganini zag in Berlioz de opvolger van Beethoven en gaf hem, nadat hij een concert van hem bijwoonde in 1838, een bedrag van 20.000 francs om aan de slag te gaan met de opera. Helaas heeft Paganini zijn adaptatie van Shakepeare’s beroemde toneelstuk nooit gehoord. Hij stierf voordat de opera op 24 november 1839 in première ging.

Kazushi Ono
De muzikale leiding van Roméo et Juliette is in handen van Kazushi Ono (1960). De Japanner heeft een indrukwekkende staat van dienst. Zo was hij onder andere chef-dirigent bij het Tokyo Philharmonic Orchestra van 1992 tot 1999 en dirigeerde hij opera’s bij New York’s Metropolitan Opera, La Scala, de Bayerische Staatsoper, de Deutsche Staatsoper en de Opéra de Paris. Sinds september 2015 is hij artistiek directeur bij Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Vaste orkestpartner
Al sinds 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera. Elk jaar spelen de orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Marc Albrecht is chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en van De Nationale Opera, waarmee de veelgeprezen artistieke samenwerking tussen beide organisaties zich steeds verder versterkt. In het seizoen 2016/2017 worden er twee opera’s gespeeld door het Nederlands Kamerorkest en vier door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

vr 15 apr 2016 première
16, 20, 21, 24*, 25, 28 apr en 1* mei 2016
20.00 u / *13.30 u

Nederlands Philharmonisch Orkest
Kazushi Ono, dirigent
Sasha Waltz, regie

BERLIOZ
Roméo et Juliette

Deel