Ronald Brautigam keert terug naar oude liefde

Meesterpianist speelt Ravel met Nederlands Kamerorkest

Pianist Ronald Brautigam (1954) nam tijdens zijn carrière het volledige piano-oeuvre op van Mozart, Haydn en Beethoven. Met het Nederlands Kamerorkest keert hij terug naar de componist van wie hij 1980 zijn allereerste opname maakte: Maurice Ravel. De meesterpianist staat in maart maar liefst vijf keer op het podium met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić. Met het werk van de Franse componisten Ravel, Lully, Saint-Saëns en Milhaud zijn ze te horen in Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Haarlem.

Ronald Brautigam
De ouders van Ronald Brautigam wilden dat hij eerst zijn gymnasiumdiploma zou halen voordat hij muziek mocht gaan studeren. Een goede beslissing, aldus de pianist. ‘Het zorgde voor een goede algemene ontwikkeling en voorkwam dat ik snel opgebrand raakte, zoals zo vaak bij wonderkinderen gebeurt.’ Hij studeerde onder andere bij Jan Wijn en Rudolf Serkin. Al snel trad hij op met befaamde orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig en met regelmaat het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Hij ontving in 1984 de Nederlandse Muziekprijs.

Een substantieel deel van zijn carrière van Ronald Brautigam is gewijd aan de historische fortepiano. In de loop der jaren gaf hij hierop talloze concerten als solist en met gespecialiseerde ensembles. Hij maakte meer dan 40 cd’s met onder meer het volledige piano-oeuvre van Mozart, Haydn en Beethoven. Met deze opnames won hij onder meer twee Nederlandse Edisons, een Franse Diapason d’Or en een MIDEM Classical Award. Het betekent niet dat Ronald Brautigam muziek uit later tijd verwaarloost. Hij is een gekend vertolker van muziek van onder meer Sjostakovitsj, Hindemith en Martin. En ook het Franse impressionisme ligt hem na aan het hart. Zijn allereerste opname uit 1980 was geheel gewijd aan Ravel met daarop Le tombeau de Couperin.

vr 10 mrt 2017, 20.15 u
Het Concertgebouw
za 11 mrt 2017, 20.15 u
Het Concertgebouw
zo 12 mrt 2017, 15.00 u
TivoliVredenburg Utrecht
wo 15 mrt 2017, 20.15 u
Theater de Vest, Alkmaar
vr 17 mrt 2017, 20.15 u
Philharmonie Haarlem

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Gordan Nikolić
Ronald Brautigam, piano
Jonathan Waleson, dirigent

LULLY
Marche pour la cérémonie des Turcs, uit 'Le bourgeois gentilhomme'

RAVEL
Tzigane

MILHAUD
Le boeuf sur le toît

RAVEL
Le tombeau de Couperin

SAINT-SAËNS
Pianoconcert nr. 4 (vr 10 en wo 15 mrt)

RAVEL
Pianoconcert in G (za 11, zo 12 en vr 17 mrt)

Deel