Schoolorkest Orchestra Magica geeft eerste concert

Nederlands Philharmonisch Orkest zet zich in voor muziekonderwijs

‘Meer en beter muziekonderwijs voor kinderen.’ Met die boodschap lanceerde minister Bussemaker in mei de subsidieregeling Impuls Muziekonderwijs. Dit najaar kunnen alle bassischolen zich inschrijven voor de subsidieregeling. Basisschool Laterna Magica was een van de voorhoedespeler en begon samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest in september met Orchestra Magica, een schoolorkest bestaande uit twintig leerlingen. Op 16 december geeft het orkest haar eerste concert, samen met een koor van ouders en leerlingen en met vijf musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

Vakdocent dans en muziek Angelique Hop van Laterna Magica is net als het Nederlands Philharmonisch Orkest zeer verheugd met de samenwerking. ‘Wij droomden al jaren van een schoolorkest en zijn dolblij dat die droom nu is uitgekomen. De samenwerking met Het Nederlands Philharmonisch Orkest is fantastisch. Musici die ’s avonds in Het Concertgebouw optreden, spelen overdag samen met onze leerlingen. En die zijn met sprongen vooruitgaan.’

Orchestra Magica
75 kinderen van Laterna Magica deden auditie voor het schoolorkest; daarvan werden er 20 geselecteerd. Na dit concert volgt er een nieuwe auditieronde en krijgen andere kinderen de kans om te schitteren in Orchestra Magica. Het schoolorkest repeteert wekelijks onder schooltijd en onder professionele begeleiding van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Twee keer per jaar is er een uitvoering op de school. De samenwerking geldt voor drie jaar.

Muziekonderwijs
Samen muziek maken geeft kinderen veel plezier. Onderzoek toont aan dat muziek maken een positief effect heeft op schoolprestaties. Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en bevordert discipline en doorzettingsvermogen. Samen muziek maken leert kinderen ook rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale, emotionele en creatieve vaardigheden.

Deel