Simone Young dirigeert Elgar en Grieg

Vrouwelijke topdirigent in Het Concertgebouw

'Vrouwen kunnen het proberen, maar het is echt anders. Ik zie ze hun best doen, zweten, hun gezicht betrekken, maar het wordt er alleen maar slechter van. Het is puur een biologische kwestie.' Dit zei Jorma Panula over vrouwelijke dirigenten in 2014. Uiteraard zijn wij het oneens met de Finse pedagoog die een flink aantal grote dirigenten van tegenwoordig heeft opgeleid, maar het is wel een feit dat er maar weinig écht wereldberoemde vrouwelijke maestro’s zijn. Eén daarvan is Simone Young. Op zaterdag 30 januari en dinsdag 2 februari dirigeert zij de Enigma Variations van Elgar en delen uit Peer Gynt van Grieg in Het Concertgebouw.

Simone Young (58) heeft een indrukwekkende track record opgebouwd. Ze was de eerste vrouw die in 1993 de Weense Staatsopera dirigeerde, was van 1998 tot 2002 chef-dirigent in het Noorse Bergen en trad voor een miljoenenpubliek op met het Sydney Symphony Orchestra tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2000. Maar echte indruk maakte ze de afgelopen tien jaar in Hamburg, waar ze algemeen directeur en artistiek manager was bij de Staatsopera van Hamburg én chef-dirigent van de Philharmoniker Hamburg. Ze boekte grote successen met klassiekers als Elektra, Salome en Die Meistersinger von Nürnberg, maar nam ook risico’s met de opera’s van Britten.

Tegenwoordig woont de Australische Young in Sussex in Engeland en reist ze vanuit daar de hele wereld over. Het afgelopen jaar dirigeerde ze de opera Lohengrin van Wagner in Zurich, werken van Brahms en Liszt bij het Cincinnati Symphony Orchestra en keerde ze na haar controversiële vertrek in 2003 terug naar de Opera House in Sydney. Na haar optreden met het Nederlands Philharmonisch Orkest, staan concerten in Berlijn, Wenen, München en Dresden op het programma.

za 30 jan en di 2 feb 2016, 20.15 u
Nederlands Philharmonisch Orkest
Simone Young, dirigent
Sally Matthews, sopraan

DELIUS
Five songs from the Norwegian
ELGAR
Enigma Variations
GRIEG
Suite nr. 1* en Solveig’s Lied uit Peer Gynt

* Op di 2 feb alleen Morgenstemming en Zaal van de Bergkoning uit Suite nr. 1

Deel