Stijlvolle kerstconcerten in Amsterdam en Haarlem

In Weense sferen met het Nederlands Philharmonisch Orkest 

Het Nederlands Philharmonisch Orkest sluit het jaar feestelijk af met maar liefst drie kerstconcerten in Amsterdam en Haarlem. Het orkest neemt het publiek mee naar de Weense balzalen van begin vorige eeuw met de prachtige operettes van Johann Strauss Jr.  en Franz Lehár. De concerten zijn donderdag 10 en zaterdag 19 december in Het Concertgebouw in Amsterdam en zaterdag 12 december in de Philharmonie Haarlem. 

Wenen is natuurlijk de kersthoofdstad van Europa, en daarom passen de operettes van Lehár en Strauss zo goed bij deze tijd van het jaar. En dat is al zo sinds het einde van de 19e eeuw, toen niet de muzikale reuzen als Brahms, Bruckner, Mahler of Schönberg het muziekleven in Wenen bepaalden, maar Johann Strauss jr. Hij was absoluut de beroemdste en meest gespeelde componist van de Oostenrijke hoofdstad. Met zijn operettes ontketende hij een ware rage die tot ver in de 20e eeuw zou voortduren. Componisten als Imre Kálmán en Franz Lehár namen later het stokje van hem over. 

De operettes worden gezongen door Thomas Blondelle (1982). De Belgische tenor staat bekend om zijn charmante verschijning. In 2013 werkte hij voor het eerst samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht; in de productie Die Meistersinger von Nürnberg van De Nationale Opera werd hij geroemd voor zijn rol als David. De kerstconcerten worden gedirigeerd door Bas Wiegers (1974). De afgelopen jaren bouwde hij een indrukwekkende carrière op en staat hij bekend als een dirigent van een breed repertoire.

Zowel Het Concertgebouw als de Philharmonie Haarlem worden voor deze concerten feestelijk aangekleed. Het orgel in Het Concertgebouw wordt versierd met prachtige kerststerren, de foyers worden rijkelijk aangekleed met kerstversieringen en uiteraard staat er in de entreehal ook dit jaar weer stijlvol opgetuigde Kerstboom.

KERSTCONCERT

Do 10 dec 2015, 20.15 u
Za 19 dec 2015, 20.15 u

Het Concertgebouw

Za 12 dec 2015, 20.15 u
Philharmonie Haarlem

Nederlands Philharmonisch Orkest
Bas Wiegers, dirigent
Thomas Blondelle, tenor

Aria’s uit operettes van Strauss Jr., Lehár, Kálmán en Rimski-Korsakov

Deel