Stravinsky in Paradiso

Nederlands Kamerorkest speelt werk van beroemde Russische componist

Igor Stravinsky stierf aan een hartaanval in 1971, exact drie jaar nadat Paradiso in Amsterdam officieel haar deuren opende voor het publiek. Stravinsky, die vaak in Amsterdam te gast was, had er dus zomaar kunnen staan. Helaas is het nooit gebeurd. Toch had hij er prima gepast. De van oorsprong Russische componist hield er namelijk een uitbundige levensstijl op na. Tijdens zijn tijd in Beverly Hills organiseerde hij samen met zijn vriend en drinkebroer Aldous Huxley (schrijver van Brave New World) regelmatig partijtjes voor de avant-garde en de influentials van die tijd.

Het Nederlands Kamerorkest speelt op donderdag 19 mei in Paradiso werk van Stravinsky. Het concert is een vervolg op de succesvolle avond Sjostakovitsj in Paradiso in 2015. Naast twee indrukwekkende werken van Stravinsky staat er ook een werk van zijn vriend Maurice Ravel op het programma, met solo’s voor meesterviolist Gordan Nikolić en pianist Jonathan Waleson. De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van Podium Witteman.

DE MUZIEK
Stravinsky begon aan Apollon Musagète (‘Apollo, aanvoerder der muzen’) in 1927 in Nice, Frankrijk. Hij schreef het werk als ‘wit ballet’: een ballet met klassieke choreografie en traditioneel witte kleding. Het werk staat daarom bekend als sereen, ontdaan van heftige emoties en grote contrasten. Concert in Es ‘Dumbarton Oaks’ is vernoemd naar Dumbarton Oaks, het landgoed van Robert Woods Bliss en Mildred Barnes Bliss in Washington, DC, die Stravinsky de schrijfopdracht voor het stuk gaven ter gelegenheid van hun dertigjarig huwelijksjubileum. Hij voltooide het werk in 1938 in Parijs, een jaar voordat hij de oversteek maakte naar de VS.

STRAVINSKY IN PARADISO

do 19 mei 2016, 20.30 u
Paradiso, Amsterdam

Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool/leiding
Jonathan Waleson, piano
Floris Kortie, presentatie

STRAVINSKY
Apollon Musagète

STRAVINSKY
Concert in Es ‘Dumbarton Oaks’

RAVEL
Tzigane

Deuren open: 20.00 u
Entree: €15,-

BESTEL KAARTEN

Deel