van MINIMAL naar NU

Van John Adams naar Turnage, Roukens en Meredith in één avond

Componist John Adams is een van de meest gespeelde Amerikaanse componisten van onze tijd. Hij heeft sterke roots in de minimal, maar hij rekte de grenzen van het genre graag op. Tijdens dit concerten op 1 april in Muziekgebouw aan ‘t IJ speelt het Nederlands Kamerorkest met Gordan Nikolić een van zijn eerste werken: Shaker Loops uit 1978. Vanuit de minimal maken we een trip langs drie hedendaagse componisten: de Brit Mark-Anthony Turnage met het tedere werk A Quiet Life, het grootstedelijke Percussion Concerto van de Nederlander Joey Roukens en het speciaal voor blokfluitist Erik Bosgraaf gecomponeerde Origami Songs van de jonge Amerikaan Anna Meredith.

Shaker Loops van John Adams
Het rimpeleffect van water gevangen in muziek

Shaker Loops uit 1978 is het eerste stuk van John Adams waar hij echt zijn eigen stem vond. Het werk ontstond uit Wavemaker, waarin Adams het rimpeleffect van water nabootst. Dat komen en gaan van de golven hoor je terug in de repeterende melodieën. Shaker Loops van Adams is geen standaard minimal werk, daarvoor is te gevarieerd en te gedetailleerd. ‘Van donker naar licht, van kalmte naar onrust’, zei minimal-collega Terry Riley daarover.

Mark-Anthony Turnage
Brit bespiegelt het moderne leven

De Brit Mark-Anthony Turnage is een van de meest relevante componisten van deze tijd. Hij schrijft zowel orkest- als operamuziek en schuwt er niet voor om de realiteit van het moderne leven te bespiegelen. Zijn werk is openhartig en confronterend, met een flinke dosis energie en opwinding, maar kan tegelijkertijd ook een diepe tederheid en emoties geassocieerd met verlies uitdrukken. Dat zat in de opera Anna Nicole, over het leven van model en actrice Anna Nicole Smith, maar ook in het voor strijkers geschreven A Quiet Life.

Joey Roukens
Grootstedelijk en avontuurlijk

Joey Roukens is dit jaar composer-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Het stuk Percussion Concerto schreef hij echter in 2011. Het Nederlands Kamerorkest wordt tijdens de uitvoering van dit avontuurlijke en grootse stuk bijgestaan door slagwerker Dominique Vleeshouwers, winnaar van de Trompconcours 2014, die een indrukwekkende selectie aan percussieve instrumenten bespeelt.

Anna Meredith
Fris werk van jonge componist

2016 is het jaar van Anna Meredith (1978). Haar debuutalbum Varmints werd lovend onthaald door de wereldwijde muziekpers. ‘Varmints is a knockout, the kind that makes you see cartoon stars’, schreef de toonaangevende muzieksite Pitchfork. Vlak voordat ze de crossover maakte met popmuziek, schreef ze het werk Origami Songs (2013), speciaal voor de Nederlandse blokfluitist Erik Bosgraaf.

 

van MINIMAL naar NU

vr 1 apr 2016, 20.15 u
Muziekgebouw aan ’t IJ
za 9 apr 2016, 20.15 u
Philharmonie Haarlem

Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool/leiding
Erik Bosgraaf, blokfluit
Dominique Vleeshouwers, slagwerk

TURNAGE
A Quiet Life
Nederlandse première

ROUKENS
Percussion Concerto

MEREDITH
Origami Songs
Nederlandse première

ADAMS
Shaker Loops

 

Deel