Veronika Eberle speelt Beethovens Vioolconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest trapt nieuw seizoen af

Violiste Veronika Eberle zette zich internationaal op de kaart met Beethovens Vioolconcert. Op 17 en 19 september 2016 speelt ze het samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Ivor Bolton in Het Concertgebouw in Amsterdam. Naast Beethovens Vioolconcert staat ook Symfonie nr. 3 ‘Schotse’ van Mendelssohn en Ouverture ‘Jeanne d’Arc’ van Moscheles op dit vroeg romantisch getinte programma.

Veronika Eberle
Als zestienjarige trok Veronika Eberle (1988) internationaal de aandacht met een weergaloze vertolking van Beethovens Vioolconcert tijdens de Salzburger Festspiele in 2006 onder leiding van Sir Simon Rattle. Sindsdien is het één van haar lievelingsstukken en speelt ze het in gerenommeerde concertzalen. Dat Beethoven zelf geen onverdienstelijk violist was blijkt wel uit zijn Vioolconcert; het is zijn eerste echte romantische soloconcert, geschreven vol contrasten en bovendien uiterst virtuoos.

Ivor Bolton
Dirigent Ivor Bolton is een jaarlijks terugkerende gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zijn programma’s met repertoire uit de vroeg romantische tijd gooiden hoge ogen bij het grote publiek. Naast Beethoven dirigeert hij Mendelssohns beroemde Derde ‘Schotse’ symfonie, een muzikale weerslag van een vakantie die de componist in Schotland doorbracht. Bolton dirigeert ook vanaf 6 september 2016 het Nederlands Kamerorkest in de opera Le Nozze di Figaro van Mozart bij De Nationale Opera.

Leon Bosch
In het tweede deel van Symfonie nr. 3 van Mendelssohn is een hoofdrol weggelegd voor klarinettist Leon Bosch, die een solo speelt die gebaseerd is op een Schotse volksdans. Bosch speelt al sinds 1985 bij het Nederlands Philharmonisch Orkest; vanaf 1989 is hij solo-klarinettist. Leon Bosch is afkomstig uit Limburg en daar opgegroeid met de cultuur van de blaasmuziek. Hij studeerde klarinet en directie aan het Conservatorium van Maastricht en begon zijn loopbaan als professioneel klarinettist op 18-jarige leeftijd bij het Limburgs Symfonie Orkest.

BESTEL KAARTEN

vr 16 sep 2016, 20.15 u
Philharmonie, Haarlem
za 17 sep 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw
ma 19 sep 2016, 20.15 u
Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest
Ivor Bolton, dirigent
Veronika Eberle, viool

MOSCHELES
Ouverture ‘Jeanne d’Arc’

BEETHOVEN
Vioolconcert

MENDELSSOHN
Symfonie nr. 3 ‘Schotse’

Bekijk video: klarinettist Rick Huls over Symfonie nr. 3 ‘Schotse’ van Mendelssohn.

Deel