Gastdirigenten en solisten

Geboren in Houston in 1966 werd dirigent John Axelrod al op 16-jarige leeftijd toegelaten als leerling van Leonard Bernstein.

Sinds zijn debuut aan de Scala in Milaan in 1992 is dirigent Maurizio Benini niet meer weg te denken uit de meest vooraanstaande operahuizen in de wereld.

In eerste instantie was de fluit het muzikale pad waarop Karel Deseure zich begaf. Hij sloot daarin met onderscheiding zijn opleiding af aan het Conservatorium van Antwerpen.

Naar zijn eigen zeggen kwam James Gaffigan niet uit een bijzonder muzikale familie. Er stond een piano en hij kreeg wat muzieklessen, maar het waren vooral partituren die hem interesseerden.

Waar zijn halfbroer Billy Joel de lichte muze volgde, koos Alexander Joel voor de klassieke muziek en studeerde orkestdirectie.

De fascinatie voor het dirigeren zat er bij de Russische dirigent Stanislav Kochanovsky al vroeg in: ‘Ik was 11 toen ik in het Mariinsky Theater één van de knapen zong in Die Zauberflöte.

De Tsjechische dirigent Tomáš Netopil studeerde viool en orkestdirectie aan de Koninklijke Muziekhogeschool van Stockholm onder de hoede van de befaamde directiepedagoog Jorma Panula.

The Times schreef enkele jaren geleden over de jonge Italiaanse dirigent Daniele Rustioni: ‘Zonder twijfel een opkomend talent dat is voorbestemd tot grote dingen.’ Die voorspelling heeft

Otto Tausk studeerde aanvankelijk viool, maar legde zich naderhand toe op orkestdirectie. Hij volgde zijn opleiding bij onder anderen Jurjen Hempel en Jonas Aleksa.

‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘De nog jonge maestro maakte diepe indruk met de rust en gevoeligheid waarmee hij de schoonheid en de kracht van de muziek overbracht.’ Twee korte typering

Pagina's

Deel