Dirigenten en solisten

‘Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit.

Zijn moeder wilde graag dat hij, net als zij zelf, balletdanser zou worden, maar Andrey Boreyko (1957) koos voor een studie compositie. ‘Ik was al 26 toen de ommekeer kwam.

klarinet
Nederlands Philharmonisch Orkest

aanvoerder

De Britse dirigent Martyn Brabbins (1959) studeerde orkestdirectie, eerst in Londen en daarna aan het Conservatorium in Sint Petersburg bij de legendarische directiepedagoog Ilya Musin.

‘A great concert,’ ‘Stunning, just stunning,’ ‘Watch out for her,’ zomaar enkele zinnen uit Amerikaanse recensies van de Taiwanese dirigente Mei-Ann Chen.

Waar zijn halfbroer Billy Joel de lichte muze volgde, koos Alexander Joel voor de klassieke muziek en studeerde orkestdirectie. Dat leidde hem al snel richting opera.

De Estlandse Risto Joost studeerde zang, koor- en orkestdirectie in Tallin en Wenen. In al deze disciplines heeft hij glansrijk carrière gemaakt.

De liefde voor de kunst van het dirigeren kwam bij Andrew Litton (1959) al op tienjarige leeftijd toen hij Leonard Bernstein tijdens een van zijn beroemde jongerenconcerten bezig zag en hij Sjostak

Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band.

Een nieuw groot talent in het dirigentenvak is ongetwijfeld al weer enige tijd de jonge Duitse Clemens Schuldt, winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition London van 2010.

Pagina's

Deel