2012 - 2013

Heerlijk en Hemels

Het is een adembenemende ervaring om het Nederlands Kamerorkest te horen en zien spelen onder leiding van concertmeester Gordan Nikoli´c. Hij weet zijn muzikale ideeen met niet te stuiten energie en passie over te brengen op zijn medespelers. Niet alleen in de bezetting voor strijkorkest, maar ook met blazers en slagwerk erbij zoals in Beethovens Vierde symfonie. Met grote drive en spatgelijk speelt het ensemble zonder dirigent. Nog spannender wordt het als een solist in het spel komt, in dit geval Martin Helmchen met Mozarts pianoconcerten.

Mozart

Stierf Mozart terwijl hij nog koortsachtig werkte aan zijn Requiem zoals een tijdgenoot getuigde? Leerling en vriend Franz Sussmayer vulde Mozarts laatste noten en lege bladzijden aan op verzoek van Mozarts weduwe. Tot op de dag van vandaag proberen Mozartkenners die toevoegingen te verbeteren. In dit concert klinkt de allernieuwste versie die de Nederlander Clemens Kemme in 2011 maakte, met tal van drastische veranderingen.

Pergolesi- stabat Mater

Beroemd is het gedicht Stabat Mater dat in de middeleeuwen werd geschreven en door vele componisten op muziek is gezet. Die van Pergolesi is misschien wel de bekendste. Met slechts twee solisten weet hij de tekst in aria’s en duetten op serene maar intense wijze muzikaal weer te geven.

Nino Rota

Giacomo Puccini en Nino Rota werden wereldberoemd, de eerste met zijn opera’s en de tweede met zijn filmmuziek.

Franz Schreker

Franz Schreker ten slotte weet een onvergelijkbaar kleurenpalet te toveren met 24 verschillende instrumenten, waaronder een harmonium.

Antonin Dvořák- serenade voor strijkorkest

 Antonin Dvořák componeerde in 1875 een serenade voor strijkorkest. Serenades komen ook voor in opera’s en toneelstukken. Jean Sibelius maakte voor een toneelstuk getiteld De Dood bijpassende stukken die hij later tot zelfstandige orkeststukken bewerkte. De Canzonetta is een instrumentale liefdesscene uit datzelfde toneelstuk. De eveneens Finse componist Aulis Sallinen liet zich inspireren door twee Spaanse liefdeshelden, Don Juan en Don Quichot.

Alpensymfonie van Richard Strauss

Een dag in de Alpen van zonsopgang tot --ondergang beschreven door Richard Strauss in zijn gigantische Alpensymfonie beschouwt chef-dirigent Marc Albrecht als een van de fascinerende natuurschetsen uit de muziekgeschiedenis. Voor chef-dirigent Marc Albrecht is Richard Strauss een componist die hem sinds zijn jonge jaren niet meer loslaat.

Tripelconcert van Beethoven

Een van de meest geliefde werken met maar liefst drie solisten: het Tripelconcert van Beethoven. Hij maakte het als podiumproef voor de zoon van de Oostenrijkste keizer, zijn beste pianoleerling. ...

Een muzikale reis door Europa

Een muzikale reis door Europa

Programma

Zoltán Kodály - Duo voor viool en cello Op. 7
Sergej Prokofjev - sonate twee violen Op. 56
Theo Loevendie - "Dance" voor viool solo
Maurice Ravel - Sonate voor viool en cello
Johan Halvorsen - Passacaglia voor viool en cello op een thema van Händel

Lisanne Soeterbroek en Laura Oomens schitteren op viool. Douw Fonda speelt de cello.
Een muzikale reis door Europa is een duo-concert. U zult dus niet meer dan twee instrumenten tegelijk horen.

Deze voorstelling is alweer het laatste Koepelconcert van dit Seizoen. Neem plaats in de NedPho Koepel en laat uw reis naar mooie oorden vast beginnen.

  • Over de musici
Deel

Pagina's