Puur/intiem

Tanz in der Dorfschenke

Tanz in der Dorfschenke

MEDIA

Programma

Liszt - Mephistowals nr. 1
Saint-Saëns - Celloconcert nr. 1
Fauré
- Elegie voor cello en orkest                                                                                                                                               
Dvořák
- Symfonie nr. 7

Frans en Slavisch met veel variatie zou het thema kunnen zijn van dit programma. Nederlands bekendste celliste Quirine Viersen laat haar instrument zingen in het Franse deel van het programma. Als uit een blok gegoten, klinkt het romantische Eerste celloconcert van Saint-Saëns, gevolgd door een weemoedige, maar zeer virtuoos dansende Elegie van zijn landgenoot Fauré. Van een heel ander kaliber is de symfonische muziek die het Nederlands Philharmonisch Orkest in dit programma speelt.

  • Over de musici

Natalia Gutman

Natalia Gutman

MEDIA

Programma

Rossini - Sonate nr. 5 voor strijkers
Vivaldi - concert voor cello, strijkers en clavecimbel in B-klein
Vivaldi - concert voor viool, cello en strijkers in Bes
J.S. Bach - Suite voor cellosolo nr. 3
Verdi - Strijkkwartet arr. voor strijkorkest

Alle cellisten koesteren een diep respect voor Natalia Gutman, vanwege haar gloedvolle spel en haar enorme repertoire. De grande dame van de cello speelt vanzelfsprekend in dit programma ook een van de zes cellosuites van Bach, de bijbel voor cellisten. De violen spelen deze avond een grote rol in het openingsnummer, Sonate nr. 5 voor strijkers van Rossini, en in het slotstuk, de bewerking voor strijkorkest van het enige strijkkwartet dat de operacomponist Verdi naliet.vr 31 jan 2014, Philharmonie, Haarlem

  • Over de musici

NedPhO GO! Familieconcert 6+ Tubby the Tuba

NedPhO GO! Familieconcert 6+ Tubby the Tuba

MEDIA

Programma

Prokofjev, Kleinsinger en Vaughan Williams          

Kleinsinger
 - Tubby the Tuba 

Vaughan Williams - The Wasps
Prokofjev 
- Peter en de Wolf

Een heel orkest tot je beschikking hebben om een verhaal te vertellen, dat is iets waar heel wat ouders van dromen. Het NedPhO nodigt daarom de hele familie uit om met elkaar te luisteren naar spannende muzikale avonturen. Het eerste verhaal speelt in het orkest zelf. De tuba is bedroefd omdat hij in het orkest alleen maar ‘hoempa’ mag doen. Hij droomt ervan om ook eens een echte melodie te mogen spelen. De grote groene kikker heeft medelijden met hem en belooft te helpen. Zou het lukken om de droom van Tubby the Tuba uit te kunnen laten komen?

  • Over de musici

Helden

Helden

MEDIA

Programma

Sibelius, Tsjaikovski en Grieg        

Grieg - Suite nr. 1 uit Peer Gynt
Tsjaikovski - Andante Cantabile en Rococo Variaties voor cello en orkest
Sibelius - Symfonie nr. 1 Luisterfragment Sibelius

Voor de tweede keer in dit seizoen staat artist-in-residence Jean-Guihen Queyras in de schijnwerpers, nu met twee werken van Tsjaikovski. Beroemd is de oer-Russische weemoedige melodie die Tsjaikovski gebruikt in het Andante Cantabile van zijn Eerste strijkkwartet. Queryas speelt het in een arrangement voor cello en orkest. Nog beroemder zijn de galante Rococo-variaties, geschreven in de stijl van de door hem zo bewonderde Mozart. Daaromheen twee werken in Scandinavische sferen. Grieg schreef schitterende toneelmuziek bij Ibsens Peer Gynt.

  • Over de musici

De ware liefde

De ware liefde

MEDIA

Programma

Wagner, Mozart en Mendelssohn         

Wagner -
 Siegfried Idyll

Aria’s van Mozart
 - Donne mie, la fate a tanti uit Così fan
tutte, Madamina uit Don Giovanni, Finch’han dal vino uit Don Giovanni,
Ouverture uit Le nozze di Figaro, Hai già vinta la causa uit Le nozze
di Figaro, Der Vogelfänger bin ich ja uit Die Zauberflöte

Mendelssohn
 - Symfonie nr. 1 Luisterfragment Wagner

De grootste bariton van ons land, zo mag Henk Neven zich gerust noemen sinds hij de Nederlandse Muziekprijs 2010 in ontvangst kon nemen. Hoe welluidend zijn stem is laat hij horen in enkele van de mooiste aria’s uit de opera’s van Mozart. Daarbij natuurlijk muziek uit Mozarts drie schitterende komische opera’s die hij voor het verwende Weense publiek schreef, maar ook een aria uit zijn kleurrijke sprookjesopera Die Zauberflöte.

  • Over de musici

Familieconcert 6+ Carnaval des Animaux

Familieconcert 6+ Carnaval des Animaux

Programma

Carnaval des Animaux, maar dan anders…

De pinguins spelen straks voor u / Een werkelijk voedzame revue / Uw muzikale dorst gelest / Door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zomaar een paar regels uit de vrolijke tekst die Bart van Gerwen schreef speciaal voor dit echte dierenconcert. Met muziek van Saint-Saëns en andere componisten maken de koperblazers er een gezellige beestenboel van. Een must voor koper- en dierenliefhebbers van alle leeftijden.

  • Over de musici
Deel

Eroica

Eroica

MEDIA

Programma

Martin, Mozart en Beethoven         

Martin
 - Pavane couleur du temps 

Mozart - 
Pianoconcert nr. 23

Beethoven
 - Symfonie nr. 3 ‘Eroica’

Waar het Nederlands Kamerorkest groot in kan zijn. Op het programma twee stukken uit de klassieke periode die bijna uit hun romantische voegen barsten. Mozart schreef met zijn Pianoconcert KV. 503 een soloconcert van grote kracht en symfonische allure, dat vooruit wees naar nieuwe muzikale tijden. Beethoven vond het concert waardig genoeg om er in 1795 zijn debuut als concertpianist mee te maken. Diezelfde Beethoven schreef met zijn Derde symfonie uit 1805 ware muziekgeschiedenis.

  • Over de musici

De Spirituele Wereld van Pärt

De Spirituele Wereld van Pärt

Programma

Pärt en Bach              

2 maart:

Pärt
 - Wallfahrtslied, Orient & Occident 

C.Ph.E. Bach
 - Concert voor fluit in d 

Pärt
 - Te Deum

4 maart:

J.S. Bach
 - Singet dem Herrn, Contrapunctus I uit Die Kunst der Fuge
Pärt
 - Fratres, Nunc dimittis, Te Deum

Het bijzondere aan de muziek van Arvo Pärt is dat het bij de luisteraar een gevoel van tijdloosheid oproept. In een omgeving van minimalisme, klankvelden en absolute harmonie schept hij een sfeer van muzikale eeuwigheid. Maar hoewel diep gelovig, schrijft Part geen liturgische muziek voor kerkgangers, hij componeert muzikale mystiek voor iedereen, gelovig of niet. Met het Nederlands Kamerkoor wijdt het Nederlands Kamerorkest een minifestival aan deze bijzondere Estlandse componist. Daarin een aantal vocale en instrumentale werken die een goed beeld vormen van Pärts unieke oeuvre.

  • Over de musici

Van de Huiscomponist

Van de Huiscomponist

Programma

Ravel 
- Le tombeau de Couperin
Mozart

- Ch’io mi scordi di te
Ravel
 - Trois poèmes de Stéphane Mallarmé

Wigglesworth

- Vioolconcert wereldpremière
Beethoven
- 
Symfonie nr. 2

 

Engelse componisten treden vaak ook naar voren als orkestleider. Het is dan ook een spannende combinatie om Ryan Wigglesworth te horen en te zien als dirigent in een symfonie van de grondlegger van de klassiek-romantische symfonie, Ludwig van Beethoven. Diens Tweede symfonie besluit een programma waarin Wigglesworth een spiksplinternieuw orkestwerk bij het NKO ten doop houdt. Het publiek zal hem vaker tegenkomen, want hij is uitverkoren als composer-in-residence, in het Nederlands, huiscomponist. De inleidende klanken komen uit onverwachte hoek, uit Frankrijk.

  • Over de musici

Avonturen

Avonturen

Programma

NedPhO-koperensemble

Speciaal voor poptempel Paradiso presenteert het koperensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest een toegankelijk concert in een ongedwongen sfeer en prachtige ambiance. Een uitgelezen kans om eens een 'klassiek' concert mee te maken waarbij je de musici bij wijze van spreken kunt aanraken. Een reis door de tijd vol avontuur en symfonisch geluid. Een muzikale vertaling van de reizen van koning Balthasar, Don Quichote en andere helden. Een onontkoombaar avontuur met het koperensemble voor oor (en oog).

  • Over de musici
Deel

Pagina's