Filmmuziek uit Star Wars van John Williams

Nederlands Philharmonisch Orkest

Filmmuziek uit Star Wars van John Williams

Programma

John Williams – Muziek uit Star Wars
Holst – Delen uit The Planets
Wagner – Walkürenritt en andere werken

Facebook Event:
Star Wars

Als er één filmserie absolute wereldfaam heeft gekregen, dan is het wel Star Wars. Al sinds in 1977 het eerste deel verscheen, kijken science fiction fans telkens reikhalzend uit naar het volgende deel. En in december van dit jaar is het weer zover met Episode VIII. Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest een mooi moment om de focus eens te richten op de filmmuziek die Star Wars mede onsterfelijk heeft gemaakt.

John Williams

Niemand minder dan John Williams, Hollywoods beroemdste filmmuziekcomponist, tekende voor deze muziek. Deze avond passeren de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende delen uit de afgelopen Star Wars-films. Daarnaast klinken er enkele spectaculaire klassieke composities die Williams hebben geïnspireerd voor zijn eigen filmmuziek. Op de bok tijdens dit concert staat John Axelrod, die met zijn Weense serie concerten ‘Hollywood in Vienna’ de Amerikaanse filmmuziek uitstekend kent. May the force be with you.

 • Over de musici
 • John Axelrod

  John Axelrod, dirigent

  Geboren in Houston in 1966 werd dirigent John Axelrod al op 16-jarige leeftijd toegelaten als leerling van Leonard Bernstein. Daarna studeerde hij aan Harvard University, bekwaamde zich in Boston als jazzmusicus en vervolmaakte zijn directiestudie in Sint Petersburg bij de legendarische Ilya Musin.

  Geboren in Houston in 1966 werd dirigent John Axelrod al op 16-jarige leeftijd toegelaten als leerling van Leonard Bernstein. Daarna studeerde hij aan Harvard University, bekwaamde zich in Boston als jazzmusicus en vervolmaakte zijn directiestudie in Sint Petersburg bij de legendarische Ilya Musin. Momenteel is hij chef-dirigent van het Real Orquesta Sinfónica de Sevilla en vaste gastdirigent van het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Bij meer dan 150 orkesten trad hij op als gastdirigent waaronder het London Philharmonic Orchestra, het Philadelphia Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Als operadirigent maakte hij naam bij theaters als het Théâtre du Châtelet in Parijs en de Scala in Milaan.

  Ook als jazzmusicus is John Axelrod actief getuige zijn optredens tijdens het Montreux Jazz Festival en het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Daarnaast heeft hij een grote fascinatie voor filmmuziek. Van 2009 tot 2011 was hij leider van het jaarlijkse Hollywood in Vienna Gala Concert met het Radio-Sinfonieorchester Wien. Vooral de symfonische kwaliteiten van filmmuziekcomponisten die verder reiken dan het witte doek alleen weet hij te waarderen: ‘Ik heb eens Alexandre Desplat, bekend van de laatste Harry Potter-film, een compositieopdracht gegeven, vooral met het idee om iemand die bij filmmuziek zeer programmatisch denken moet, nu de vrijheid te geven om puur symfonisch te denken.’

   

  Deel
 • Leona Philippo

  Leona Philippo, presentatie

  Leona Philippo is een alleskunner. Ze zingt, schrijft liedjes en is actrice. In 2016 nam ze deel aan de dirigeerwedstrijd Maestro, een televisieprogramma van AVROTROS. Philippo won de finale met uitvoeringen van John Williams’ muziek uit de film E.T. en de Vijfde symfonie van Beethoven. 

  Leona Philippo is een alleskunner. Ze zingt, schrijft liedjes en is actrice. Voor haar doorbraak als winnaar van The Voice of Holland in 2012, speelde Philippo in 2001 de hoofdrol Aida in de gelijknamige musical van Joop van den Ende, stond ze op het podium met Candy Dulfer en Total Touch en deed ze in 2008 een gastoptreden tijdens het Symphonica in Rosso-concert van Lionel Richie. Maar ze is ook niet onbekend met orkesten en filmmuziek. In 2016 nam ze deel aan de dirigeerwedstrijd Maestro, een televisieprogramma van AVROTROS. Philippo won de finale met uitvoeringen van John Williams’ muziek uit de film E.T. en de Vijfde symfonie van Beethoven. Haar motto? Be it big or small, Leona does it all.

  Deel